Csip. Lehúzzák az állatorvosok a kutyásokat

Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.
Tehát a törvény egyértelműen megszabja, hogy a maximum 3.500 Ft-ban, mely elkérhető az állat tartójától benne foglaltatik a chip ára, a beültetés díja és a regisztráció költsége is! Azt gondoltuk és gondoljuk ma is, hogy 3.500 Ft egyszeri! költség megfizethető, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek az összegyűjtésére több, mint 6 hónap állt a gazdik rendelkezésére. Rövid fejszámolás után kiderül, hogy az kevesebb, mint 600 Ft havonta. Az mennyi is? Egy doboz cigaretta, két kóla, vagy másfél korsó sör? Ez kibírható ugye? Szerintünk igen, bár tudjuk, hogy ettől még biztosan megnövekedett volna a bajba jutó állatok száma akkor is, ha minden simán megy a bevezetéssel. Ez nyilván további hatalmas terhet jelent az amúgy is végtelenségig túlterhelt állatvédelemre, mégis a pozitív hozadéka olyan sok, hogy közép és hosszútávon bizonyosan jelentős előrelépést hoz a kulturált és felelős állattartásban, és a mára már kezelhetetlen mértékű kóbor állat szám csökkenésében.

 

Igen ám, de itt a fekete leves. Itt a kérdés, hogy átok vagy segítség a kötelező mikrochip? Hiszen eddig semmi mást nem tettünk csak az előnyeit és a veszélytelenségét hangsúlyozva döntögettük a városi legendákat. De hát ugye semmi sem megy egyszerűen, semmi sem megy zökkenőmentesen, miért éppen ez a dolog lenne kivétel.

Mert a történetnek van ám harmadik szereplője és az nem más, mint az állatorvos. Magunk előtt látjuk az összeszaladó szemöldököket, a rosszallóan csóváló fejeket, a maximált hatósági ár hallatán. Érthető, hiszen az eddigi jó indulattal mondjuk 8.000 Ft-os átlagárhoz képest, most mindezt maximum 3.500 Ft-ért kell megtenni. És mint tudjuk a többől lefelé adni mindig sokkal nehezebb. Gondoljuk, más lenne a hozzáállás, ha eddig senki nem chipeztetett volna és most hirtelen esne az állatorvosok ölébe egy ilyen lehetőség. De nézzük mi is ez a lehetőség, lássuk, mi mennyi?
– a chip beszerzési ára 1.000 Ft alatt van,
– a jelenleg működő rendszerben történő regisztráció 200 Ft
– a ráfordítási idő: beültetés – 2 perc, regisztráció – ügyeseknél 5 perc, de nem több 10 percnél,
– hatósági maximalizált ár estén a fennmaradó haszon, ha úgy tetszik munkadíj (12 percre) – 2.300 – 2.500 Ft

Hogy ez sok, vagy kevés nyilván nézőpont kérdése. Az állatorvosok „vesztenek” az árral, ezért szerintük kevés.
De vajon tényleg vesztenek? Mikor volt utoljára ilyen lehetőségük, hogy kötelezően megfordul fél év alatt náluk szinte az egész pacientúrájuk, sőt olyanok is, akik eddig nem jártak nála. Ők mind potenciális lehetőség. Hiszen aki ott van azt már akár lehet oltani, lehet neki vitaminokat, tápokat, egyéb kiegészítőket ajánlani, vagy egyszerűen csak el lehet nyerni a bizalmát és jó esetben végleges páciensnek is meg lehet fogni. És, hogy ez mekkora potenciál? Pontos számokat nem tudunk, hiszen évekkel ezelőtt eltörölték a kötelező ebnyilvántartást, a kutyák nagy része oltatlan, tehát a regisztrált veszettségoltások számából sem lehet kiindulni. Azt tudjuk pl. hogy csak Budapest 17. kerületében, az évekkel ezelőtti adatok szerint több,mint 17.000! kutya van. És ez a szám nagy valószínűséggel nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt néhány évben. Van ennél jobb lehetőség egy üzleti vállalkozásként üzemelő magán-állatorvos / állatorvosi rendelő számára? A kérdés megválaszolását mindenkinek a saját belátására bízzuk.

 

Meghallva az állatorvosok „jaj szavát” a mögöttük álló szakmai grémium, a Magyar Állatorvosi Kamara azonnal mögéjük állt és írásos állásfoglalásban rögzítette, hogy a mikrochip beültetése un. invazív beavatkozás, ami egyébként a szó szoros értelmében igaz, hiszen az invazív jelentése: az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak. És mint ilyen, belevette a protokollba a kötelező egészségügyi vizsgálatot. Erre hivatkozva a Kamara javasolt ára az egész procedúrára 6.000 – 9.500 Ft.
Tekintve, hogy a mikrochip beültetéséhez valóban át kell szúrni az állat bőrét ezért szigorúan véve tényleg invazív beavatkozás, de:
1. a beültetésnek szinte semmilyen kockázata nincs. Nem hordoz sem pillanatnyi, sem jövőbeli veszélyt az állat egészségére, így egészségügyi állapottól és kortól függetlenül beültethető,
2. az állatorvosok az állatok gyógyítására, segítésére esküdtek fel. Vajon ebbe az eskübe belefér, hogy pusztán anyagi haszonszerzésből, vagy a kötelezővel kötelezően szükséges ellenállásból kerékkötői legyenek egy ilyen fontos ügynek? Mert lássuk, be ahogy fent már leírtuk 3.500 Ft könnyen kigazdálkodható, még akkor is, ha a családban kettő, vagy akár 3 kutyus van, de 9.000 Ft kutyánként, még a tehetősebbek családi kasszáját is megterheli.

A rengeteg negatív visszajelzés után magunk indultunk a dolgok nyomába és néhány telefonhívás és személyes érdeklődés után, sajnos mi is szembesültünk, hogy szinte alig lehet olyan rendelőt találni ahol a törvényben megszabott árat kell fizetni a chipezésért.http://www.noeallatotthon.hu