Január elsejétől Horvátországban a személyes fogyasztásra tartott kábítószer birtoklása többé nem bűncselekmény, hanem csupán szabálysértés. 4 500 és 20 000 kuna közötti pénzbírsággal sújtható (kb. 170 000-től 750 000 forintig), illetve elterelő kezelésre, vagy közmunkára marasztalható az elkövető. A törvény a mennyiségeket nem határozta meg.

 

Dübörög a horvát törvényhozás

Az iskolák környékén kábítószert terjesztő dílerek büntetési tételét viszont 15 évre emelték meg. Emellett megszigorították a vízi járművel okozott balesetek büntetését (nemrég egy horvát üzletember gázolt halálra motorcsónakkal egy olasz házaspárt és az eset mind a horvát, mind az olasz közvéleményt mélyen felháborította).

A Szentszékkel kötött nemzetközi egyezmény alapján ezentúl a gyónási titokra hivatkozva a papok is megtagadhatják a tanúskodást, hasonlóan mint ahogy az ügyvédek az ügyvédi titkok körében eddig is megtehették.

A gyermekek szexuális kihasználására irányuló bűncselekmények körében viszont ezentúl a családtagokat is feljelentési kötelezettség terhel, és az ilyen, pedofil-jellegű bűncselekmények elévülésének a határideje a sértett nagykorúságától kezd ketyegni.

Ezentúl Horvátországban bűncselekmény, ha a munkáltató nem fizeti ki a dolgozó munkabérét, kivéve, ha bizonyítja, hogy fizetésképtelen, valamint egyes tiltott szerencsejátékok, és piramisjátékok szervezése is átkerül a szabálysértésekből a horvát Btk-ba.

A legmagasabb kormányzati és nagyvállalati szintekre begyűrűzött korrupció miatt a vesztegetésért kiszabható büntetéseken is szigorítottak. Ezentúl azok, a vesztegetésben közvetlenül részt nem vevő, kívülálló személyek is büntethetők, akiknél kiköt a vesztegetésből származó pénz egy része, vagy egyéb módon realizálódik a haszon.

A horvát parlament, a Sabor az év végi ünnepek előtt nem csak a büntető szabályok módosítására kapcsolt rá a mai ülésén, hanem egy rakás egyéb törvényt is elfogadtak, avagy a meglévőket módosították.

Így sor kerül a függetlenségi háborús veteránok listás összeírására, hogy a nyugdíj-, és társadalombiztosítási visszaéléseket kiszűrjék.