Miskolc. A szigorúan őrzött objektumban 500 ember dolgozik majd

Jövő tavasztól ha a mentőket,  a rendőrséget vagy a tűzoltókat hívjuk, minden hívás Miskolcra vagy Szombathelyre fut be. Két őrzött bázison több száz operátor ül majd, nekik kell gyorsan azonosítani, hogy hol történt baleset vagy bűncselekmény, és kiket riadóztassanak. A mentők vagy a tűzoltók egyik legnagyobb baja ma épp az, hogy sokszor rossz címet kapnak, és még a segélyhívás helyét sem tudják azonosítani. Az új rendszerrel állítólag orvosolhatók lesznek ezek a problémák is.

 

„Jó napot, az autópályáról telefonálok. A belső sávban összement előttem két kocsi. Úristen. Ez az ember nagyon vérzik…Küldjék gyorsan a mentőket…Nem tudom, mit csináljak…Hogy hol vagyok? Hát itt az autópályán. M1-es. Nem tudom, valahol Tatabánya után. Itt csak a mező van meg két óriásplakát. De küldjék már a mentőt, mert ez az ember itt fog nekem meghalni”.

Nem lehet könnyű dolga annak a mentős diszpécsernek, aki egy ilyen segélyhívás alapján próbálja meg kihámozni, mi történt, hány sérült van, és hova küldje az autót. Pedig ez a kitalált eset nem áll messze a valóságtól. Gyakran nemcsak a súlyos balesetek sérültjei, de a szemtanúk is sokkhatás alá kerülnek. A diszpécsernek ezért egy kicsit pszichológusnak is kell lennie, hogy megnyugtassa a telefonálót, és kihámozza a lényeges információkat.

Ön hol van?
Ha az ember azt látja, hogy ég a szomszéd házának a teteje, tárcsázza a 105-öt és azt mondja, „Jó napot, a Petőfi utca 10-ből telefonálok, lángol egy ház teteje, nagyon nagy a füst, jöjjenek gyorsan oltani”, valószínűleg nagyon meglepődik, ha a tűzoltók diszpécsere ilyenkor visszakérdez: „De hol van, melyik településen?” A segélyhívások ugyanis ma már nem helyben, hanem a központosított megyei ügyeletekre futnak be.

Ha 2013-tól áprilisától hívjuk a mentőt, a rendőrt vagy tűzoltót, akkor a hívásaink már nem is a megyébe, hanem két gigaközpontba, Szombathelyre és Miskolcra futnak be. Miskolcon egy egykori honvédségi bázison, Szombathelyen pedig az egykori határőrlaktanyában épül ki a 112-es országos segélyhívó két központja. Mindkét szigorúan őrzött objektumban 500-500 ember dolgozik majd. Ők fogadják a hívásokat, és riasztják a mentőket, tűzoltókat, rendőröket, gyors elsősegélynyújtási tanácsokat adnak, vagy éppen elirányítják a telefonálót a közelben lévő orvosi ügyeletre. A jövőben elvileg bármilyen vészhelyzetnél elég lesz, ha a 112-es európai segélyhívó számot hívjuk. Ugyan átmeneti ideig még a 104-es, a 105-ös és 107-as számok is működnek, de jövőre már ezeket is automatikusan a két nagy országos központba kapcsolják.

Szerettünk volna többet megtudni az új rendszerről, amelynek 2013. március 31-től kell működnie. Az Országos Mentőszolgálattól a Belügyminisztériumhoz irányítottak minket, ahol az egységes segélyhívó rendszer tervezését és megvalósítását Hajzer Károly miniszteri biztos irányítja. Egyhetes várakozás után végül azt mondták, hogy folyik a projekt előkészítése, de erről legkorábban december első felében tudnak mit mondani. Mindeddig nem kaptunk érdemi választ.

A 112-es szám most is használható Magyaroszágon, de egyelőre inkább hátráltatja, mint segíti a mentést. Ha ugyanis ezt hívjuk, a területileg illetékes megyei rendőrségi ügyeletnél veszik fel a telefont. Ha kiderül, hogy az illetőnek mentőre vagy tűzoltóra van szüksége, jobb esetben átkapcsolják ezek ügyeletére-írja az index.hu