Miskolc környezetbarát házát és családját keresik

Miskolc polgármesteri hivatala „Környezetbarát Ház – Környezetbarát Család Miskolc 2012″ címmel pályázatot hirdet. Fontos ismérvek lehetnek a környezetbarát vásárlói és fogyasztói szokások, vagy akár a kerékpár rendszeres használata is. A pályázat beadási határideje 2013. január 10.

A pályázat benyújtását megelőzően Miskolcon használatba vett lakóépületek, illetve megvalósított lakóépület átalakítások, bővítések, felújítások, korszerűsítések építtetői mellett mindazon Miskolcon élő családok pályázhatnak, akik háztartásuk vezetése, illetve mindennapi életük során – igazolhatóan – környezetkímélő, környezetbarát megoldásokat alkalmaznak. Mellettük pályázatot nyújthatnak be azon családok, akik az elmúlt 5 évben nem nyújtottak be pályamunkát erre a városi pályázatra. Fontos, hogy a „környezetbarát” házban élő „környezetbarát” családok nagyobb eséllyel pályázhatnak a díjak elnyerésére.

Épületek esetében a benyújtandó pályázati dokumentációk között kell szerepelnie az épület meglévő terveinek, műszaki leírásainak, valamint fotódokumentációjának. Ezek mellett részletesen ismertetni kell az alkalmazott környezetbarát, energiatakarékos, illetve ökológiai szempontból előnyös műszaki és egyéb megoldásokat (tájolás, fűtés-hűtés, víz, elektromos energia, világítás, melegvíz-előállítás, hő-, víz-, hangszigetelés, építőanyagok, épületszerkezetek, technológiai megoldások stb.). Hasznos kiegészítője lehet ugyanakkor a pályázatnak, ha a pályázó azt is be tudja mutatni, hogy milyen megtakarításokat ért el a beruházásokkal.

Családok esetében a dokumentációban szerepelnie kell a család környezetbarát életvitelét igazoló tények leírásának, adatoknak és egyéb információknak (számlamásolatok, fényképek, címkék stb.). Csatolni kell az alkalmazott környezetbarát megoldások, módszerek részletes írásbeli ismertetését, lehetőség szerinti dokumentálását is.

A környezetbarát család életének néhány lehetséges ismérve közé tartozik a környezettudatos életmód, a környezetbarát vásárlói és fogyasztói szokások, a fogyasztás és hulladék-kibocsátás tudatos csökkentése, vagy például a fokozott szigetelőképességű nyílászáró szerkezetek, burkolatok alkalmazása is. Ide sorolható még az energiatakarékos izzók, háztartási gépek, és egyéb eszközök használata, kevéssé környezetterhelő fűtési mód alkalmazása, lehetőség szerint megújuló energiaforrások használata, víztakarékos csaptelepek, WC-öblítők használata, esővíz gyűjtése és hasznosítása. Fontos ismérv lehet még a környezetkímélő kertgazdálkodás, a bio-termesztés (akinek kertje van), a saját előállítású, illetve bio-élelmiszerek fogyasztása, a házi komposztálás, a házi szelektív hulladékgyűjtés (főleg: háztartási veszélyes hulladékok), a hulladékok házi újrafelhasználása, újrahasznosítása, a környezetbarát takarító-, mosó- és mosogatószerek alkalmazása, a saját gépkocsi használata helyett a közösségi közlekedés, illetve a kerékpározás, gyaloglás előnyben részesítése.

A pályázat beadási határideje 2013. január 10. 12.00.

A pályázatok benyújthatók: egy példányban elektronikusan, személyesen, vagy postai úton, vagy nyomtatott formában: Miskolc MJV Polgármesteri Hivatala, Beruházási és Város-üzemeltetési Osztály titkársága (Miskolc, Városház tér 8. 104. szoba), vagy elektronikus formában: vuzem©miskolcph.hu (Az elektronikusan beadott pályázat az elbírálásnál plusz pontot ér).

Eredményhirdetés 2013. január 30. lesz. Az első három helyezett pályázó pénzjutalomban részesül. Az 1. helyezett, 150 ezer, a 2. 100 ezer, míg a harmadik 50 ezer forintot kap. A díjátadás sajtótájékoztató keretében történik, az elismert jó megoldásokat pedig széles körben ismertetik majd.

A pályázatok elbírálását a Mérnökkamara, az önkormányzat, valamint az Ökológiai Intézet Alapítvány képviselőiből álló bizottság fogja végezni a benyújtott dokumentumok, illetve szükség szerint helyszíni szemle alapján.

A pályázattal kapcsolatban további információ a következő elérhetőségeken kérhető: Tel.: 512-700/1210, Fax: 348 816, e-mail: vuzem©miskolcph.hu