Mint azt a newsokbol halhattunk , tegnap reggel szornyu incident tortent a Connecticut allambeli Newton varosanak Elementary School-jaban. Azota nem gyozom hallgatni a kulonbozo hirforrasok anyagait, igy a magyar hir-portalokat, commenteket is eloszeretettel olvasgatom. Egyes volt honfitarsaim tajekozatlansaga szinte kiabrandito innen nezve. Ha mar a negynapos nemzeti gyasz alatt sem tudtok mast, mint Americat irigyelni, akkor tegyunk tisztaba nehany alaveto dolgot.

 

30 eve elek az allamokban,

 es teljesen sikerult beilleszkednem. En mar kepes vagyok megerteni a gondolkozas-modjukat, es ostoba eloiteletektol, stereotypeoktol mentesen tudok kepet alkotni az itteni folyamatokrol. Az eset raadasul szinte a szomszedban tortent, egy alig 30 mile-ra fekvo kisvarosbol, amit a beke szigetekent ismert errefele mindenki. Ennek fenyeben tessek butasagokat, uszitasokat irni a forumokba az amerikaiak butasagarol es fegyvermaniajarol!

 

1. Nem igaz, hogy az Egyesult Allamokban magas lenne a bunozes. Aranyosan nezve Guatemala-ban, Vietnam-ban, Zimbabwe-ban, Borsod-ban sokkal de sokkal nagyobb. Szerintem ma Magyarorszagon sokkal, de sokkal rosszabb az altalanos kozbiztonság, mint az Allamokban. A legtobb kis community nagy bekes es nyugalmas, mifelenk szinte alig tortennek bunesetek. Mult honabban volt nehany betores, de szinte mindig nyitva merem hagyni a bejarati ajtot, ez az amit Budapesten SOSEM mertem volna megtenni!!!

2. Valo igaz, hogy vannak razosabb kornyekek, de a helyzet osszessegen igy is rengeteget javult a 70-es evek ota. Haarlem peldaul az egyik legnyugodtabb és legprosperitalobb kerülete lett New York-ban!

3. Ostobasag, hogy a fegyverek okoznak a sok hasonlo esetet. Ennyi erovel talan tiltsuk be a keseket, mert szurkalnak veluk, tiltsuk be a poharakat, mert az alcoholistak azokbol isznak, tiltsuk be az autokat, mert rengeteg balesetet okoznak veluk?

4. Az itt felsorolt fegyverarsenal nem szamit kirivoan nagynak. A Glock pisztoly szinte minden csalad haztartasaban megtalalhato, igy nalunk is. Konnyu Budapestrol osztani az eszt, de a sok okos mit tenne abban az esetben, ha az o hazara rugnak ra az ajtot a bunozok? Termeszetesen en is tartok otthon lofegyvert, de ez a mi kornyekunkon nem szamit kiemelkedoen nagynak. Ket .45-os revolverem, egy rohamkesem, egy vadaszpuskam, egy pumpgunom, egy M1-Carbine, es egy fuzer mk 2-es repeszgranatom van itthon. Ja, meg egy Browning M1919-es, de az csak muzeumi celbol.

5. Orultek, mentalisan labilis emberek, bekattantak, drogosok, duhongok mindenutt a vilagban vannak, igy felesleges altalonositani és kopkodni bennunket. Talan csak nem a joletunkre és biztonsagunkra irigykedtek?

6. Az eset rendkivul szomoru, de egyszersmind elegge elszigelt ahhoz, hogy ne vonhassunk le belole altalanos consekvenciakat. A White House szovivoje is megmondta, hogy ennek most nincsen itt az ideje. Az ilyen amokfutasok elleni egyetlen hathatos vedekezes a megfelelo security-k, femdedektoros kapuk, pancelajtok, repesz- es golyoallo hintak, maszokak a hasonlo kozintezmenyekben.

7. Ami tortent borzalmas, de vegeredmenyben csak egy ujabb erv a halalbuntetes intezmenye mellett.

Koszontem! God Bless America!