A minőség, az állami szerepvállalás és az intézményi struktúra egyaránt újjászervezést igényel, hogy a felsőoktatás fenntartható legyen, ezért nyúlt hozzá a kormány a felsőoktatáshoz – mondta el vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter.

 

Mindig is tudták, nem korrekt a rendszer
A kormányfő terveinek a lényege a mostani keretszámrendszer eltörlése. Ahogy Balog Zoltán fogalmazott „ádventi ajándékként” kapott a miniszterelnöktől egy levelet a részletek kidolgozására. „Mindig is éreztük és tudtuk, hogy ez nem korrekt”, mert kiszűri a fiatalokat a rendszerből – mondta Balog. Minden támogatási formát, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen a tandíjat bevezetni, össze kell vonni – folytatta.

A diákoknak ingyenes (az adófizetőknek valójában rengeteg pénzébe kerülő) oktatási rendszer fenntartását az állam csak akkor vállalja, ha a diákok megfelelnek bizonyos minőségi kritériumoknak. Balog két kormányzati elvárást érintett: csak az kaphat állami finanszírozást, aki eléri a megjelölt minimumpontszámot, illetve, aki vállalja, hogy a diplomát megszerzi és ezután Magyarországon vállal munkát. A kormány célja, hogy „a tandíj nélkül megszerzett diploma az adófizetők érdekeit is szem előtt tartva” hasznosuljon. Balog Zoltán azt mondta, olyan rendszert szeretnének, amely teljesíti a fiatalok, az egyetemek elvárásait, és amellyel az állam is pénzénél marad.