„Kissé autisztikus volt” A második legborzasztóbb mészárlás

EXKLUZÍV HÍR  CONNECTICUT-BÓL: EGY MAGYAR TANÁR A SZÖRNYŰ TRAGÉDIÁRÓL
Ezt nem lehet ép ésszel felfogni! Egy magyar származású tanár Raymond „Ray” Horvath is abban az iskolában tanított, ahol tegnap a végzetes lövöldözés történt. Horvath éppen befejezte a reggeli tanítását az iskolában, amikor hazafelé vezetett és azt vette észre, hogy számtalan rendőrautó halad el vele szemben az iskola irányában.

 

„Először nem tudtuk mi történt, csak azt hallottuk, hogy páran megsebesültek, később azonban megtudtuk a szomorú híreket és tudtam, hogy ismerni fogom őket. Az egyik tanítványom is az áldozatok között van. Úgy gondolom, hogy ezt nem lehet ép ésszel felfogni. Ez a második legborzasztóbb mészárlás az Egyesült Államokban történetében. Az igazgatót is jól ismertem, minden nap beszéltünk, egyszerűen felfoghatatlan, hogy nincs többé.”-mondta az iskolában tanító férfi.

Rónai Péter magyar származású ügyvéd is a helyszínre sietett, hogy segítsen.
– „Cégünk egy magánnyomozóval szintén külön dolgozik az ügyön, minden követ megmozgatunk, hogy az igazságra fény derüljön, és minden tény feltárásra kerüljön valamint a felelősök vállalják tettüket. Nagyon meg vagyok rendülve, az elhunytak, köztük a legtöbben gyerekek, ártatlan angyalok voltak. Ennek az országnak fel kell ébrednie, ez nem egy elszigetelt eset, hanem lassan ismétlődő mintává válik. Meg kell változtatnunk a fegyverviselésről szóló törvényt, mielőtt még több ártatlan ember fog meghalni”-mondta Rónai Péter ügyvéd.

Mint ismeretes pénteken délelőtt Adam Lanza 27 embert ölt meg a Sandy Hook általános iskolában Connecticutban. Reggel 9-kor sétált be az iskolába, ahol az egyik osztályteremben tüzet nyitott és válogatás nélkül ölt. Adamnak összesen öt testvére van, bátyja Ryan négy évvel idősebb, az ő igazolványát találták meg később az ámokfutónál. Lanza indítékairól egyelőre semmit nem tudni, fekete gyakorló maszkot és golyóálló mellényt viselt. Részletes tájékoztatást magyar idő szerint szombaton délutánra ígértek a hatóságok.

 

Az áldozatok között szerepel az iskola hat alkalmazottja (köztük Dawn Hochsprung igazgató). Adam Lanza az iskolaépületbe azután lépett be, hogy annak kapuját elméletileg, a biztonsági előírások részeként délelőtt fél tízkor bezárták. Egyelőre nem ismert, hogy milyen körülmények között jutott be. A szemtanúk szerint mindvégig nem szólt egy szót sem. A rendőrség a férfi esetleges indítékairól egyelőre nem közölt semmit. A CNN úgy értesült, hogy Adam Lanza nem büntetett előéletű. A rendőrség (nem gyanúsítottként) kihallgatta Adam testvérét, Ryan Lanza-t is. Ryan állítólag azt mondta a bűnüldöző szerveknek, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, „kissé autisztikus volt”, és édesanyjával élt együtt.

Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről. Az elnök részvétét fejezte ki Connecticut kormányzójának, és minden segítséget megígért az állami és helyi hatóságoknak. Obama négynapos gyászt jelentett be az országban, és elrendelte, hogy erre az időszakra az amerikai középületeken eresszék félárbocra a zászlókat négy napra. Amerikai szakértők szerint az ámokfutást az iskola nem tudta volna megakadályozni semmilyen passzív biztonsági intézkedéssel vagy berendezéssel, legfeljebb abban az esetben, ha a hatóságok előre tudnak a veszélyről.

Az Egyesült Államokban az eddigi legsúlyosabb iskolai ámokfutás 2007-ben volt egy virginiai műszaki egyetemen, akkor 32 személy halt meg.

Amerikai Hírújság  http://amerikaihirujsag.com