Anyjával járt lőni a connecticuti ámokfutó

Egyre több információ  derül ki a pénteken egy connecticuti iskolában lövöldöző Adam Lanza családi hátteréről, de a nyomozók még mindig nem ismerik tettének indítékát. Az ámokfutó megsemmisítette számítógépe merevlemezét.

 

Az ügyben nyomozó hatóságok még mindig nem értik, miért ölt meg a húszéves Adam Lanza a connecticuti Newtown egyik iskolájában húsz kisgyereket, és öt felnőttet, miután otthonukban végzett anyjával, de egyre több részlet kiderül a család hátteréről.

Ezek az információk segíthetnek az ámokfutó öngyilkosságával végződő iskolai mészárláshoz vezető események tisztázásában, amit a Daily Beastnek nyilatkozó rendőrségi forrás szerint az is nehezít, hogy a fiú a mészárlás előtt összetörte számítógépe merevlemezét. Ez mind arra utal, hogy Adam előre eltervezte a gyilkosságokat.

A nyomozók megállapították, hogy a fiú anyja, Nancy Lanza fegyvereket gyűjtött, legalább hat volt a nevén. Ezek egyikét használta Adam a mészárláshoz. A nő ritkán hívott vendégeket, de egyik ismerősüknek egy antik puskát is megmutatott. Az is kiderült, hogy Adam az elmúlt években többször is lőtéren járt, több alkalommal 57 éves anyjával ment lőni.

Kedden újra megnyitottak a newtowni iskolák. Közben az is kiderült, hogy több kisgyerek nagyon bátran viselkedett pénteken. Az egyik hatéves kislány osztályából egyedül élte túl a mészárlást. Magát halottnak tettette, aztán véres ruhában szaladt ki az iskolából. „Mama, én jól vagyok, de minden barátom meghalt” – kiabálta. A vasárnap Connecticutban tartott megemlékezésen felszólaló Barack Obama elnök is idézett egy másik kisfiút, aki azt mondta barátainak: „Tudok karatézni, ezért nincs baj, majd én megyek előre.”

Hátizsák helyett aktatáska
Nancy Lanza, Adam anyja korábban tőzsdeügynök volt Bostonban, ugyanakkor azóta nem dolgozott, hogy a család 1998-ban Connecticutba költözött, hanem otthon maradt, férje jól kereső állása eltartotta őket. Mielőtt a család Newtownba költözött, New Hampshire-ben Nancy bátyja mellett laktak. James Hampton nyugalmazott rendőrtiszt éppen a pénteki mészárlás napján került címlapra egy helyi lapban, mivel megmentette egy futás közben szívinfarktust kapott férfi életét.

A pénteken megölt gyerekek éppúgy 6-7 évesek voltak, mint Adam, amikor először a Sandy Hook iskolába érkezett, írja a Daily Beast. Osztálytársai szerint a fiú nagyon zárkózott volt, de a hátizsák helyett hordott fekete aktatáskájával feltűnt a többieknek. Az egyik diák szerint úgy szorította az aktatáskát, mintha abból erőt meríthetne.

Adamre Nancy egyik barátja úgy emlékezett vissza, mint akivel problémák voltak az iskolában, ezért anyjának időnként be kellett mennie beszélni a tanárokkal. Adam Asperger-szindrómás volt, de olyan betegsége is volt, ami miatt nem érzett fájdalmat, így külön vigyázni kellett az olyan foglalkozásoknál, ahol esetleg akaratán kívül megsérthette volna magát.

Szülei elváltak, bátyja elköltözött
Szülei között huszonnyolc évnyi házasság után megromlott a viszony, egyes források szerint még rendőrök is rendszeresen érkeztek a család házához. Más barátaik viszont azt mondták, végül jó viszonyban váltak el 2009-ben. A nő az elmúlt években nem dolgozott, mivel férje 2009-ben évi 240 ezer dollárt, 2012-ben pedig már évi 289 800 (kb. 60 millió forintot) dollárt fizetett gyerektartásra. A megállapodás szerint az összeg folyamatosan nőtt, 2015-ben már 298 000 dollár lett volna.

Apja a közeli Stamfordba költözött, bátyja, Ryan pedig New Yorkban kezdett saját életet. A különböző források szerint egyikükkel sem volt különösebb jó Adam kapcsolata. Az NBC-nek ismerősök azt mondták, hogy a fiú nem akart beszélni apjával, miután a férfi újból megnősült 2010-ben. Adam nem állt igazán közel bátyjához, Ryanhez sem. „Teljesen más gyerekek. Mint tűz, és víz. Megtűrték egymást, mert testvérek voltak” – jellemezte a helyzetet a Washington Postnak Marsha Lanza, apjuk testvére.

Iskolát kerestek neki
Szülei válása után Adam egyedül maradt anyjával. Alvásra használt addigi szobája mellett egy másikban számítógépszobát rendezett be magának. Amikor a második évfolyamba járt a középiskolában, anyja kivette az iskolából, és magántanuló lett. Húszévesen nem nagyon voltak barátai, ugyanakkor a Washington Post szerint részt vett LAN-partikon, ahol egyik ismerőse anyja szerint nem erőszakos játékokat játszottak. A Hartford Courant viszont úgy tudja, a későbbi tömeggyilkos véres játékokat játszott később megsemmisített számítógépén.

A New York Daily News egy baráttól úgy tudja, anyja aggódott Adamért. A nő állítása szerint a fiú többször is egy öngyújtóval égette magát. „Mintha csak érezni akart volna valamit” – mondta a barát. Egyik ismerősük szerint a fiú ragaszkodott anyjához, de amikor beteg volt, akkor nem akarta beengedni a nőt a szobájába. Viszont mégis a közelében akarta tudni, ezért Nancy végül kivitt egy matracot és takarót a fiú szobája ajtaja elé, és ott töltötte az éjszakát.

Az egyik étteremben, ahol Nancy Lanza kikapcsolódott, a tulajdonos úgy tudta, hogy a nő talált egy iskolát Washington államban, ami szerinte jó lett volna Adamnek. Az NBC szerint állítólag együtt költöztek volna oda. A család egyik ismerőse azt mondta, hogy Adam is vissza akart menni tanulni, nem otthon akarta leélni az életét.