Miskolc. Egy édesanyja elmesélte, egyik gyermeke álma az, hogy tanár legyen

Balogh Beáta, két középiskolás  fiatal édesanyja elmesélte, egyik gyermeke álma az, hogy tanár legyen, attól tart azonban, hogy ez nem valósul meg a mostani tervezett változtatások miatt. Egyre magasabb ponthatár, egyre kevesebb hely, hallgatói szerződés – sorolta félelmeit.

 

Szűcs Tamás munkája révén a középiskolai tanár perspektívájából közelítette meg a kérdést. Egy okos, de szegény sorból származó diák példáját hozta fel, akinek tervei voltak, tudta, mi akar lenni, de a tavalyi, közgazdasági és jogi férőhelyek megnyirbálása teljesen elbizonytalanította.
– Úgy gondolom, fontos üzenet a kormány felé, hogy az embereket is kell nézni, nemcsak a paragrafusokat. Ha egy jogszabály azt üzeni: „nincs utad, megnehezítem a helyzeted”, akkor az rossz üzenet – fogalmazott, hozzátéve, a hallgatók követelései közül egyet-kettőt tudna vitatni. Üdvözölte ugyanakkor azt a magatartást, hogy a diákság „nem legyint rá” a dolgokra, hanem „megpróbál fellépni ellene”.

A középiskolai tanárt egy egyetemi oktató, Fazekas Csaba egyetemi docens követte. Megemlékezett az elmúlt hetek eseményeiről, majd rátért a mostani helyzetre. Elmondta, félelmei vannak a bejelentett keretszám-eltörlés kapcsán, mivel korábban a tandíj eltörléséről is beszéltek többek között. Aggodalmát fejezte ki a kapacitások, a felsőoktatási helyek számát, illetve a finanszírozást illetően is-írja a minap.hu