Felújították Miskolc fideszes városvezetőinek utcájában az utat. Pontosabban: csupán azt a szakaszt renoválták, ahol ők laknak. Zsiga Marcell alpolgármester szerint csak a baloldal ármánykodik, és kavar botrányt. De mégis miért foglalkozik az országos sajtó egy ideje olyan üggyel, ami a helyi illetékesek szerint cseppet sem érdekes?

 

Új aszfaltcsík fut le Miskolc Rózsadombján, a miskolc-tapolcai Szathmáry Király Pál utcán. Pontosabban csak annak alsó felén, felülre már nem jutott a jóból, pedig ott akkorát zökkenünk a kátyúban, hogy kocsink belereccsen. Nem kell túlzottan sajnálni a lakókat, takaros házak sorjáznak egymás mellett, tisztes jólétet áraszt az utca.

Fiatalasszony parkol le az alpolgármester háza előtt. Kulcsa van a lakáshoz, nem nehéz kitalálni, ki ő. Bent farkaskutya csahol. Ideges, ahogy a gazdája.

– Az útról szeretnénk beszélni – szólítjuk meg Zsiga Marcell feleségét.

– Nem fogok nyilatkozni.

– Férje itthon van?

– Nincs – zárja le a beszélgetést. Ismét kocsiba ül és elhajt.

A tulajdoni lap szerint október végén lett a Zsiga házaspáré a Szathmáry utcai ház. Lapértesülések szerint november végére négy nap alatt kiépítették a vízelvezető árkokat és leaszfaltozták az előtte húzódó utat. Tévedés ne essék, a domboldalra felfutó út új burkolata nem csak Zsiga házáig ér. Valakik figyelhettek a részletekre, hiszen még feljebb két másik ház is részesült a jóból, egészen a keresztútig.

De onnan aztán elfogyott az akarat. Az ellenzék szerint a város költségvetésében nem tervezték, hogy itt útfelújítás lesz valamikor. Aztán mégis lett. A botrány kirobbanása után Miskolc közleményt adott ki, eszerint öt utca csapadék-vízelvezetését oldották meg az idén, ezek a szakaszok új burkolatot is kaptak. Ígérik, jövőre megújul a Szathmáry utca felső része is.
– Barátomék aszfaltoztak. Mondtam neki: Lajos, csináld meg feljebb is! Azt válaszolta, nincs pénz – meséli egy fiatal férfi. Ő fent lakik, a nagy kátyúk és huppanók világában. Állítólag hétmillióba került a lenti munka. Senki sem tudta, mi készül. Nem kaptak értesítést a lakók, egyszer csak jöttek a munkások, és ripsz-ropsz végeztek is.

– Az a vicces, hogy lent sokkal jobb állapotban volt az út. Amikor kész lettek, akkor tudtuk meg, hogy az alpolgármester költözött az utcánkba – somolyog egy másik lakó.
Nézem a fenti meredek, hepehupás lejtőt.

– Télen hogyan jutnak le innen?
Nevet a férfi: – Hát könnyen, itt nem lehet megállni.

Hogy kicsoda Zsiga Marcell?

Honlapja így tudósít róla: az alpolgármester adventi gyertyát gyújt, az állatkerti mackók névadó ünnepségén vesz részt, sikeresen pályázik a diósgyőri focistadion megújításáért.

A tőle független média meg így mutatja be: ő az a politikus, aki a borsodi éhségmenet idején igazat adott Matolcsy György gazdasági miniszternek: 47 ezer forintból igenis meg lehet élni.

Zsiga akkor másfél milliót keresett. Később azt mondta, kiforgatták a szavait.

Ő az a képviselő, aki korábban két helyről – az Országgyűléstől és a polgármesteri hivataltól – vett fel költségtérítést. A hír napvilágra kerülése után Zsiga azt mondta, elfeledkezett róla, hogy duplán kap pénzt, természetesen visszafizeti az összeget. Gyorsan bocsánatot is kért a Fidesz-frakcióban és a miskolci közgyűlésben…

Folytatás a 168 óra legfrissebb számában.