Bek the fjucsőr. Tállai józan volt, Zsiga hírnevet szerez

Február 6.A Munkát, kenyeret! feliratú táblát tartó szervezővel az élen, mintegy 30 résztvevővel, mínusz 12 fokos hidegben, február 6-án reggel elindult a gyalogos éhségmenet Miskolcról Budapestre. A demonstrációt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesterek, magánszemélyek szervezték; de kezdeményezésüket az MSZP is támogatta: olyannyira, hogy több szocialista országgyűlési képviselő, köztük Gúr Nándor, Nyakó István és dr. Varga László is nekivágott a hosszú útnak. A menet résztvevői gyalogosan tették meg az utat Budapestre, a Kossuth térre, a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapjára, így tiltakozva a régióban tapasztalható nyomor és kilátástalanság ellen.

 

Útközben történt velük egy és más. Mezőkövesden például a város korábbi polgármestere, jelenleg a Belügyminisztérium államtitkára, Tállai András jópofizott velük, cinikusan munkát ajánlott az elgyötört csapatnak. Akik viszont nem szaladtak el, a kétnapos gyalogút után juszt is leálltak havat lapátolni. Már aki tehette. Egyikőjük esetében ugyanis, aki ivott a szíves vendéglátók, a mezőkövesdi fideszesek teájából, elszíneződött a szonda. Tállai esetében nem, mert ő nem fújt. A gyaloglók azt mondták, annak ellenére nem fújt, hogy azt kérték tőle, tegye meg, a minisztérium viszont azt mondta, hogy dehogyis kérték. A tárca ezt közleményben bizonygatta, melyben „valódi bizonyítékokról”, Tállai András állítólagos aznapi negatív vérvételi eredményéről beszéltek, jelezve, ez is alátámasztja, hogy az államtitkár nem volt ittas. Arra, hogy miért jutott eszükbe aznap egyből vérvételi bizonyítékokat szerezni, akkor, amikor még senki sem nyilatkozott a sajtóban a fideszes politikus feltételezett állapotáról, nem tért ki a közlemény.

Akárhogy is történt, a menet ment tovább, Budapestre végül február 13-án érkeztek meg. A parlamenti képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén, a többiek utcai demonstráción fejezték ki nemtetszésüket a kormányzat politikája miatt.

Február 13.
Országos hírnévre tett szert dr. Zsiga Marcell, Miskolc egyik fideszes országgyűlési képviselője, a város alpolgármestere azzal, hogy riporteri kérdésre kijelentette: biztosan meg lehet élni a közmunkások havi járandóságából, nettó 47 ezer forintból.

Erről korábban egy bizottsági ülésen már beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, ám akkor ő meglehetősen homályosan fogalmazott. Dr. Zsiga Marcell viszont megmondta a tutit. Ő úgy került a képbe, hogy az éhségmenet kapcsán neki kellett a borsodi fideszesek nevében nyilatkoznia a tévében. Az interjú során elhangzott viszont egy kérdés, hogy szerinte meg lehet-e élni 47 ezer forintból, s ő némi habozás után azt válaszolta: „Biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból. Őöö… Biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból… Azt hiszem, igen”.

Lett is belőle botrány. Internetes karikatúrák, úgynevezett mémek tucatjait gyártották a napi több mint 47 ezer forintot kereső képviselőről, aki nem győzött magyarázkodni. Még azt is előadta, hogy „az interjú rosszul lett összevágva”. A vágatlan felvételből aztán kiderült, hogy dehogy is lett rosszul összevágva. Valóban ezt mondta, a saját szájával.

Február 15.
Az msn.mainap.hu cikkéből kiderült: a súlyos anyagi gondokkal küzdő Miskolc Holding 2011 decemberében 8 millió forintos jutalmat osztogatott szét az igazgatótanács tagjai és a holdingos cégvezetők között. Az igazgatóság határozata szerint Vécsi Györgyöt, az igazgatóság elnökét, Pálffy Kingát, a társaság néhány nappal korábban kinevezett vezérigazgatóját, dr. Kapás Katalint, a Miskolc Holding jogászát, Szélyes Domokost, a Holding tagvállalata, a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgatóját, illetve Czinkné Sztán Anikót, az ugyancsak tagvállalat Miskolci Turisztikai Kft., illetve Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezetőjét részesítették eseti jutalomban. A kifizetések határidejét 2011. december 31-ében jelölték meg.

Rá három napra a Blikk írt arról, hogy nem elég a jutalom, a cég az új vezérigazgatónak, Pálffy Kingának 116 négyzetméteres szolgálati lakást biztosított, amelyet használatba adás előtt nemcsak felújítottak, de több millióból be is bútoroztattak. Ez ugyanakkor a Miskolc Holding szóvivője szerint nem baj, mert a felújítással és a bútorozással a város vagyonát gyarapították.

Baj volt viszont a jutalmazás, legalábbis az, hogy kiderült. Dr. Kriza Ákos polgármester vizsgálatot rendelt el az ügyben, merthogy elvileg prémium- és jutalomstop volt érvényben a városházán és a város cégeinél, intézményeinél. Végül megállapították, a jutalmazás jogszerű volt, ám a pénzt az érintetteknek vissza kell fizetniük. A kérdésre, hogy miért kell visszafizetni a jutalmat, ha egyszer annak megállapítása jogszerű volt, Vécsi György azt mondta: „nincs most olyan helyzetben a város, hogy ennyi juttatást fel lehessen venni”. Végül csak nem fizették vissza, hanem jótékonysági célokra ajánlották fel a 8 millió forintot (ezek szerint mégiscsak nélkülözni tudta a város azt az összeget).

Az MSZP a Holding vezetésének menesztését követelte, ami természetesen nem történt meg.

Február 23.
Ehelyett néhány nap múlva az MSZP-t szedték elő. Az ellenzéki frakció ugyanis az önkormányzat februári közgyűlésén sürgősséggel indítványozta, vizsgálják ki a jutalomosztási ügyet. Ezt nem vizsgálták ki, a sürgősségi előterjesztésen szereplő képviselői aláírásokat viszont lelkesen górcső alá vették, mondván, azok egy része digitális úton került oda. A szocialista képviselők váltig állították, hogy de bizony, az ott az ő aláírásuk, saját maguk aláírását pedig csak nem hamisítják bele saját előterjesztésükbe, hiába volt minden: a jegyző még feljelentést is tett az ügyben (azóta sincs semmi hír arról, hogy elmarasztaltak-e bárkit is az aláírások miatt). Rossz nyelvek szerint mindez csak álbotrány volt, s az ügyet csak azért kreáltatták a jegyzővel, hogy erről, ne pedig a jutalomosztásról szóljon a közgyűlési nap.

A testületi ülésen történtekhez tartozik még ugyanakkor, hogy a fideszes többség sürgősséggel választott egy újabb alpolgármestert, Kiss Gábor személyében. Ezzel visszatértek az MSZP által is alkalmazott három alpolgármesteres modellhez, noha azt korábban éppen azért szüntették meg, mert megítélésük szerint semmi szükség nem volt három alpolgármesterre. Hát kiderült, hogy van. A vita során az ellenzék elsősorban azt kifogásolta, ha az oktatás és a kultúra felügyelete az új alpolgármester feladatkörébe tartozik majd, akkor mégis mit fog csinálni dr. Zsiga Marcell? Korábban ugyanis ő volt a felelőse ezeknek a területeknek. Dr. Kriza Ákos polgármester szerint nem kell aggódni, marad dr. Zsiga Marcellnek elég feladata. Példaként a sport felügyeletét emelte ki, de dr. Zsiga Marcell lobbitevékenységére, és parlamenti kapcsolattartására is számítanak. Azt azóta is végzi, vélhetően nagy megelégedésre, mert még mindig a helyén van.

Az eszakonline.hu összeállítása.