Emil KaloCigányok…
Dec. 11-na Katonában láttuk Tersánszky-Grecsó által írt Cigányok c. darabot Máté Gábor rendezésében.Szenzációs élmény volt.Ami orvosi részét illeti a cigány kultura és a halott boncolása összeegyezhetetlen.Én ezt 30-40? évvel ezelőtt nem tudtam.
Történt egy igen hideg téli éjszakán(kint-20 C),hogy meghalt éjszakai ügyeletemben az XY városi vajda(helyet a név beazonosithatóság miatt nem irok).A belgyógyászati tömbben közel ötven cigány tartózkodott a kórház terűletén kb. ue-i személygépkocsi körözött.Reggel a dokumentumok irásánál tartottam.Az utolsó mondatot irtam:az osztály a boncoláshoz ragaszkodik.Ekkor az iroda ajtó kulcsát ráforditották és mondották,boncolás már pedig nem lesz.Az öreget kihozzuk,a kórbonctan épületét,pedig felrobbantjuk.Telefonon beszéltem a prosectura vezetőjével ,aki megértett és azt mondotta az osztály a boncolást nem kéri.
……..
Egyetértek Grecsó Krisztiánnal.”Mindenkinek igaza van.Ebben az országban mindenkinek igaza van.És senki nem érti a másikét,a másik igazság nem igazság.Mindenki fél,a magyarok a cigányoktól és viszont”