Két narancshámozás közben meg tudná mondani, hogy mi a szent sz..t csináltak eddig? Mi történt tavaly Miskolcon?

Április 2.Megbomlott a csapat és az edző közti harmónia, ezért a DVTK vezetői április 2-án közös megegyezéssel felmentették feladata ellátása alól Benczés Miklóst és Vitelki Zoltánt. Szegények, nem tudták, hogy a döntés meghozatalához nem elég tulajdonosnak és szakembernek lenni, ahhoz polgármesteri engedély is kell.

Az történt ugyanis, hogy dr. Kriza Ákos még aznap nyílt levélben kritizálta a döntést. Kiemelte: a városvezetés nem akar a klub szakmai munkájának mindennapjaiba beleszólni (miközben éppen ezt tette), ugyanakkor tulajdonostársi kompetenciáját „nem csak az éves költségvetés feladatainak teljesítése közben kívánja gyakorolni.” Hangsúlyozta, hogy a városvezetés a csapat sorsát meghatározó döntéseknél ragaszkodik a véleménye kifejtéséhez, így a klub irányítóitól személyes találkozón vár magyarázatot.

A szemrehányó polgármesteri levélre Dudás Hunor, a Diósgyőr FC Kft. ügyvezető igazgatója a klub honlapján közzétett levelében még aznap válaszolt. Elegánsan. Közölte, hogy semmiféle beszámolási kötelezettségük nincs, s személyi kérdésekben továbbra sem fognak egyeztetni a városvezetéssel: még a látszatát is szeretnék elkerülni ugyanis annak, hogy nem csupán szakmai szempontok alapján döntenek. A szerződésbontás okairól egyébként szívesen tájékoztatja a polgármestert, ha ezt dr. Kriza Ákos már annyira igényli.

A klub honlapján olvasható kommentekből kiderült, hogy a szurkolók nagy többsége Dudás Hunor álláspontját osztotta. Az egyik szurkoló például a következőt írta:

„Tisztelt polgármester úr! Én meg nyílt levéllel fordulnék önhöz és kollégáihoz, vagy 200 ügyben, amiben az én adóforintjaim is benne vannak! Ön válaszol majd ezekre? Mondjuk két narancshámozás közben meg tudná mondani, hogy mi a szent sz..t csináltak eddig? Nulla városvezetés. Vajon ha Miki nem fideszes képviselő lenne, akkor is írt volna nyílt levelet? Egyszer és mindenkorra jegyezzék már meg, hogy önök vannak értünk, és nem mi önökért! Mellesleg a város vezetőedzőjét is le kellene váltani, mert az önök munkája következtében Miskolc, mint város, jövőre már csak NB III-as lesz! Megköszönve eddigi munkáját, ezután a nyílt levél után követhetné az államfőnk példáját!”

A kommentelő rátapintott a lényegre: a témával kapcsolatos polgármesteri érzékenység nyilván abból fakadt, hogy Benczés Miklós volt vezetőedző egyben fideszes önkormányzati képviselő is. Dr. Kriza Ákos valószínűleg attól tartott, hogy a labdarúgóedzőnek más városban kínálnak majd munkát (ahogyan ez később meg is történt), s nem akarta, hogy emiatt Benczés Miklós lemondjon egyéni választókerületben megszerzett mandátumáról, azaz időközi választásokat kelljen kiírni (ahogyan ez azóta sem történt meg).

Április 22-e azt is megmutatta, hogy miért.

Április 22.
Időközi képviselőválasztást tartottak Miskolcon, a Martin-kertvárost és Szirmát magába foglaló választókerületben. A korábbi képviselő, Giákné Bobály Judit ugyanis 2011 karácsonyán elhunyt, mandátumát be kellett tölteni. Azt, hogy a városvezetés Benczés Miklós esetében nem ok nélkül tartott egy esetleges időközi választástól, bebizonyította az április 22-i választás: a Fidesz jelöltje, Takács Gábor csupán 26 szavazattal szerzett többet, mint az MSZP támogatásával elindult Ruskó Zoltán.

Pedig a létező összes fegyverét bevetette a Fidesz. Azt követően ugyanis, hogy elindult kampány, a városvezetés rejtélyes módon kiemelt figyelemben kezdte részesíteni a két kertvárost. Kezdődött rögtön azzal, hogy a jegyző a törvény által meghatározott időintervallumon belül a lehető legkésőbbi időpontra írta ki a választás napját. Érthető, hogy miért: ha március elején lett volna a szavazás napja, a februári mínusz 15-20 fokos hidegben igencsak nehézkesen mozogtak volna az aszfaltozó gépek.

Márpedig kátyúzni, járdát javítani, aszfaltozni választások előtt kötelező. Még az sem volt akadály, hogy kilógott a lóláb: 2011-ben például egy-két lyuk betömködésén kívül nemigen végeztek ilyen jellegű beruházásokat Martin-Kertvárosban és Szirmán, pedig már akkor is a Fidesz irányította a várost. 2012-ben viszont már kora tavasszal dübörögni kezdtek a gépek, s hol máshol kezdték volna a városi utak aktuális rekonstrukciós munkáit, mint a két kertvárosban.

Meg aztán Takács Gábornak elég volt jelöltté válnia ahhoz, hogy nagyon fontos dolgokban intézkedhessen, s a martin-kertvárosi iskola megmentőjeként vonulhasson be a történelemkönyvekbe.

Az történt, hogy a kampány kezdetekor kiszivárgott a hír: a fideszes városvezetés átadná a szirmai iskolát a református egyháznak, tagiskoláját, a martin-kertvárosi iskolát pedig tagiskolaként a belvárosi Szabó Lőrinc iskolának. Ez viszont nem tetszett a szülőknek, ők önálló iskolát szerettek volna, nem holmi tagintézményt. Takács Gábor, a Fidesz képviselőjelöltje gyorsan színre lépett, megígérte, mindent megtesz az iskola önállósága érdekében.

Így is lett. Takács Gábor „küzdelmes tárgyalásokon” és egy „éjszakába nyúló egyeztetésen” esett át. Ennek eredményeként az általa szervezett iskolai lakossági fórumon Kiss Gábor, márciusban kinevezett alpolgármester be is jelenthette: értesülve arról, hogy mennyire fontos az iskola önállósága a helyieknek, a polgármesteri hivatal illetékes osztálya megvizsgálta, el lehet-e ezt intézni. Csodák csodájára kiderült, hogy el lehet intézni, így a közgyűlési előterjesztésben már azt javasolja a hivatal a képviselőknek, hogy önálló intézmény, ne pedig tagiskola legyen a martin-kertvárosi.

Az alpolgármester előadása után az iskolaigazgató hálálkodva köszönte meg a képviselőjelölt ez ügyben tett erőfeszítéseit. Pedig nem történt más, csak az, hogy a Fidesz megmentette a martin-kertvárosi iskolát a Fidesztől.

Április 26.
Hitelfelvétel, díjemelések, intézményátadások – alighanem ezek miatt az ügyek miatt csúsztatta a városvezetés az időközi önkormányzati képviselőválasztás utáni hétre az önkormányzat közgyűlését.

A testületi ülést a menetrend szerint április 19-én, az április 22-i időközi választás előtti csütörtökön kellett volna megtartani. Dr. Kriza Ákos polgármester viszont mégsem 19-re, hanem április 26-ra hívta azt össze. Az önkormányzat szóvivője azzal indokolta a változtatást, hogy teljesen felesleges lenne 19-én megtartani a közgyűlést, mert különböző, határidős ügyek miatt áprilisban muszáj lenne még egyszer tanácskozniuk. Hogy ez ne így legyen, inkább egy héttel elcsúsztatják az ülést, akkor mindent el tudnak majd dönteni a képviselők. Természetesen az előre kiküldött napirendek maradnak, azokban nem lesz változás.

Nem is lett, viszont az a csúfság előállt, hogy 19 rendes napirend mellett 25 sürgősségi napirendet kellett tárgyalnia a közgyűlésnek. Ezeket a sürgősségi napirendeket április 25-én délután kezdték el kiküldözgetni a képviselőknek, vagyis pár órával a közgyűlés kezdete előtt, hogy azt még csak véletlenül se tanulmányozhassák át rendesen az ellenzéki képviselők.

A titkolózásnak oka volt. A közgyűlés április 26-án megtárgyalta és a fideszes többség el is fogadta, hogy a bölcsődei étkezésért fizetendő hozzájárulást május 1-jétől 23 százalékkal megemeli. Ugyancsak nőtt a szemétszállítás díja, átlagosan 5,8 százalékkal. A közgyűlésen szó volt arról is, hogy a város természetesen ismét hitelt akarna felvenni, ha tudna, arról viszont zárt ülésen döntöttek is, hogy az MVK Zrt. ezt meg is teszi. Érthető módon ezeket a döntéseket nem szívesen hozták volna meg három nappal az időközi választás előtt.

A közgyűlésen egyébként letette esküjét a frissen megválasztott képviselő. Dr. Kriza Ákos polgármester értékelte is az április 22-én történteket: megállapította például, hogy azért született ilyen szoros eredmény, mert nem kapott kellő publicitást a városvezetés munkája. Szavaiból az derült ki, hogy a városvezetésnek nincs más teendője, minthogy javítson a kommunikációján, s hogy még szorosabbra fűzze kapcsolatát a miskolciakkal.

Ennyit sikerült leszűrnie abból, hogy az előző vasárnap szavazó 2660 választópolgár 60 százaléka, 1605 kertvárosi elutasította a Fidesz jelöltjét. eszakonline.hu