A decemberi közgyűlésen a  miskolci képviselőtestület elé került javaslat az MVSC önkormányzati átvételére. A MÁV át szeretné adni a fenntartást az államnak, Miskolc pedig benyújtaná az igényét az ingyenes tulajdonszerzésre.

 

A tulajdonosváltás az MVSC judósait is érintheti

A Miskolci Vasutas Sport Club – amelynek elnöke a judósként olimpiai résztvevő Illyés Miklós – 2011-ben ünnepelte működésének száz éves jubileumát. A Sport Club működését a rendszerváltásig teljes egészében a Magyar Államvasutak biztosította. A MÁV ezután folyamatosan csökkentette a működési hozzájárulást, az egyesület önkormányzati, illetve szponzori támogatással tudta biztosítani a fennmaradását. Napjainkban a MÁV támogatása az egyesület éves költségvetésének egy-két százaléka. A MÁV Zrt. szűkös anyagi körülményeire hivatkozva szeretné másik fenntartónak átadni a sportingatlan hasznosítását.

Ebben a helyzetben Miskolc városának kötelessége a helyzet megoldására megfelelő lépéseket tenni – fogalmaz az előterjesztés. A cél a nagy múltra visszatekintő egyesület működési feltételeinek biztosítása, illetve a lakosság szabadidős sportigényeinek kiszolgálása.

A Miskolci Vasutas Club által használt ingatlanok (3528 Miskolc, Csokonai út 3. és a Csorba­tó vízitelep) jelenleg a Magyar Államvasutak Zrt. tulajdonában vannak. Tekintettel arra, hogy a Magyar Államvasutak Zrt. az ingatlanokat át kívánja adni a Magyar Állam tulajdonába és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe, az önkormányzat kezdeményezheti az ingatlanok vagyonkezelői jogának, valamint az ingyenes tulajdonjogának megszerzését.

A vagyonkezelői jog megszerzése esetében az önkormányzatnak éves vagyonkezelési díjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek mértéke – előre jelenleg nem kalkulálható – a szerződésben kerül rögzítésre, valamint az önkormányzatnak vállalnia kell, hogy a vagyonkezelt ingatlanok éves értékcsökkenésének mértékéig tartalékot képez és ezen tartalékot úgynevezett visszapótlásként az ingatlanokra fordítja. A vagyonkezelési díj betudható ugyan az ingatlanokon végrehajtott beruházással megvalósított értéknövekedés összegébe, azonban az értéknövelő beruházás növeli az ingatlanok értékét, és azzal egyidejűleg a visszapótlási kötelezettség összege is az önkormányzatra aránytalanul nagy terhet róva megnövekszik.í

Ebből adódóan az önkormányzat számára az ingyenes tulajdonszerzés jelenti a kedvezőbb megoldást, amelynek feltételeit és módját az állami vagyonról, a helyi önkormányzatokról, a Magyarország helyi önkormányzatairól és a sportról szóló törvény szabályozza.

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet alapján az előterjesztést indokolt a közgyűlés decemberi ülésén megtárgyalni, tekintettel arra, hogy a sportingatlanok átvételéről szóló igénybejelentés feltétele a MÁV Zrt.-vel és a MNV Zrt.-vel folytatandó tárgyalásnak. Az előterjesztés összhangban van Miskolc Megyei Jogú Város Sportkoncepciójával is.

Az MVSC-sportpálya önkormányzati tulajdonba kerülése esetén az ingatlanokon továbbra is sportcélú használat valósulna meg, így a több mint száz éves múlttal rendelkező Miskolci Vasutas Sport Club kilenc szakosztályának, valamint együttműködési megállapodás alapján a Miskolc Városi Sportiskola röplabda, judo, kajak-kenu szakágainak edzés és versenyhelyszíne évekre biztosítottá válik.

A város lakosai számára a sportolás, az egészségmegőrzés, a szabadidő-eltöltés kultúrált helyszínéül szolgál a sportpálya és a tornacsarnok. A kiemelt látvány-csapatsportágakhoz kapcsolódó társasági adóból igényelhető támogatás feltétele a tulajdonosi nyilatkozat megléte, ezt a MÁV Zrt. már nem biztosítja az egyesületnek. Az önkormányzat ennek a nyilatkozatnak az aláírásával jelentős anyagi forrásokhoz juttathatja a klubot, amely segíthetne a sporttelep fejlesztésében, felújításában.

A kormány döntése alapján újabb sportágak is bekerülnek a támogatottak közé. Ilyen a röplabda, judo, kajak-kenu, amely szakosztályok jelenleg is működnek az egyesület keretei között. Ha kedvező döntés születik a sportágak szempontjából, újabb anyagi forrásokat lehet bevonni az egyesület működésébe. A sporttelep önkormányzati tulajdonba kerülésével jó lehetőséget biztosítana egy megfelelő színvonalú atlétika pálya megépítésére is.

Az ingatlanok átvételének megvalósulása esetén – amelynek során a felmerülő költségeket vállalja az önkormányzat – a fenntartói feladatok ellátása az önkormányzat 2013. évi költségvetéséből előirányzat elkülönítését igényli – teszi hozzá az anyag.