Június 8.

„A Miskolci Turisztikai Kft. felbontotta a Selyemréti Strandfürdő építésére kötött szerződését a Hajdú-Ép Kft.-vel, mivel a cég a város érdekeit veszélyeztetve nem tartotta be a vele kötött szerződés rendelkezéseit” – közölte június 8-án a Miskolc Holding.

Ez derült égből villámcsapással ért fel, mert egészen addig a selyemréti beruházásról úgy beszélt a városvezetés, mint egy olyan projektről, amelyet a szocialisták elrontottak, de ők áldozatos munkával megmentettek. Minden nyilatkozatuk erről szólt 2011-ben és 2012 első felében. A szerződésbontás előtti legutolsó győzelmi jelentés 2012 májusában volt: Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő személyesen tájékozódott az építkezésen. Akkor elmondta, azért kérte a bejárást és a tájékoztatást, mert a választópolgároknak tudniuk arról, hol tart a beruházás és az mikor készül el. A kivitelezővel is folyamatos a tárgyalás és úgy tűnik, tartható a július 24-i átadási határidő.

Történt mindez egy hónappal azelőtt, hogy a Hajdú-Ép-ről sikerült kideríteni: a cég munkája veszélyezteti a város érdekeit…

A selyemréti strand piskótamedencéjét egyébként az ÁNTSZ záratta be, 2007-ben. Ezzel párhuzamosan döntött úgy a város akkori szocialista vezetése, hogy új medencecsoportot kell építeni. El is készíttette a terveket, és sikeresen pályázott az Észak-Magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakció fejlesztésre. A város az akkor mintegy egymilliárd forintos projekt felét nyerte el pályázat útján (a másik fele, mintegy 500 millió forint az önrész). Ezt követően a tervek alapján beszerezték a jogerős építési engedélyeket, majd Miskolc fejlesztési cége 2010-ben lefolytatta a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást. A győztes kivitelezővel azonban már nem kötött szerződést az új, fideszes városvezetés, s új eljárásban, új kivitelezőt szereztek.

Az általuk kiválasztott kivitelezővel bontották fel tehát június 8-án a szerződést. A Hajdú-Ép vezetője szerint kreált indokokkal, csak azért, mert a megrendelőnek nem volt fontos, hogy még 2012-ben átadják a létesítményt.

A megrendelő által felhozott indokokat részletezve az ügyvezető elmondta és dokumentumokkal bizonyította: ugyan valóban nem az eredeti tervdokumentumok szerinti csemperagasztót és csempét használták fel, ám a változtatást egyeztették, és ezzel a megrendelő is egyetértett. Hozzátette: olyan anyagokkal dolgoztak, illetve olyan anyagokat rendeltek meg, amelyek máshol – például a sanghaji úszó világbajnokság medencéinél, vagy a miskolctapolcai barlangfürdőnél – már beváltak.

A szocialisták is úgy látták, nem műszaki okai voltak a szerződésbontásnak. Szerintük egész egyszerűen arról volt szó, hogy a fideszes városvezetés elköltötte azt a közel félmilliárd forintot, amelyet a Selyemréti Strandfürdő pályázatához biztosított önrészként még az előző, szocialista városvezetés. A kivitelezővel kapcsolatos kifogások tulajdonképpen ürügyként szolgáltak, a beruházás leállításának a pénzhiány az igazi oka.

Az ügy most ott tart, hogy még mindig nincs új kivitelező, a győzelmi jelentések viszont töretlenek. December 20-án például az volt a sláger, hogy sikerült a félkész strandot téliesíteni. Vécsi György, a Miskolc Holding elnöke az Észak-Magyarországnak azt mondta: a fürdőbővítésre befejezésére kiírt pályázat kiértékelése folyamatban van, de körvonalazódni látszik, ki lesz a kivitelező. A nyertes céggel 2013 január végén, február elején kötnek szerződést, és ha minden a tervek szerint halad, június végén átadhatják a fürdőzőknek a Selyemréti Strandot.

Június 21.
„Demokratikus döntés született, hiszen a fenntartónak jogában áll úgy határozni, hogy a tantestület 96 százalékos, az alkalmazottak 86 százalékos támogatásának ellenére sem nevezi ki iskolaigazgatóvá azt, aki több éve vezeti – a dolgozók szerint megelégedésre – a Földes Ferenc Gimnáziumot. Úgy vélem ugyanakkor, hogy a döntés izomból történt, ennek alapján hozta meg határozatát a várost irányító párt frakciója” – kommentálta az ÉszakOnline érdeklődésére Veres Pál igazgató azt, hogy Miskolc fideszes többségű közgyűlése aznap zárt ülésen eredménytelennek nyilvánította a Földes Ferenc Gimnázium igazgatói álláshelyére kiírt pályázatot.

Bár az igazgató nem mondta, a döntés háttere sokak szerint teljesen nyilvánvaló: Veres Pálnak az a bűne, hogy 2011-ben nem volt hajlandó támogatni a városvezetés iskolaátnevezési ötletét, sőt, az ez ellen szervezkedő jelenlegi és egykori diákok, miskolciak mellé állt. Akkor össze is gyűlt közel 40 ezer tiltakozó aláírás, így a fideszes városvezetés nem merte megkockáztatni az átnevezést.

Az igazgatóválasztási mizéria mind a mai napig nem ért véget, igazgatója mind a mai napig nincs az intézménynek. Pedig Veres Pál kinevezése érdekében szeptemberben még demonstrációt is szervezett a Földes Ferenc Öregdiákok Egyesülete, ám a fideszes városvezetést sem a megmozdulás, sem a tanári kar, sem az intézmény dolgozói, sem pedig a szülők álláspontja nem érdekelte.

Mindezzel részletesen a szeptemberről szóló összeállításunkban foglalkozunk.

Június 22.
Jogosulatlan adatkezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki Földesi Norbertet, az MSZP miskolci önkormányzati frakciójának vezetőjét és Varga Gergő önkormányzati képviselőt a rendőrség.

Az történt, hogy a két avasi képviselő még 2011-ben sajtótájékoztatót tartott az egyik fészekrakó-per kapcsán. A tájékoztatón elmondták, hogy az elsőrendű vádlottként szereplő ügyvéd előszeretettel hord fideszes kitűzőt kabátja hajtókáján, látványosan demonstrálva elkötelezettségét. Ezt fotóval bizonyították, s a sajtón keresztül megkérdezték a Fideszt, mi köze van a pártnak ahhoz az emberhez.

Érdemi viszontválasz nem érkezett (Molnár Attila, a Fidesz akkori miskolci elnöke azzal intézte el az ügyet, hogy mindenki olyan jelvényt visel, amilyet akar), de jogosulatlan adatkezelés miatt (tudniillik nyilvánosságra hozták a fotóját) az ügyvéd feljelentést tett a két képviselő ellen.

A kihallgatás napján az MSZP országgyűlési és önkormányzati képviselői, a párt szimpatizánsai demonstrációt tartottak a rendőrség épülete előtt, ahol dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke példátlannak nevezte a történteket. A jogász végzettségű politikus szerint „úgy látszik, az a baj, hogy megnevezték azt is, hogy ez a személy Fidesz-aktivista, a Fideszhez kötődő személy”.

A kihallgatás megtörtént, a rendőrség később le is zárta a nyomozást. Az ügyészség ősszel vádat emelt, tárgyalás még nem volt.  eszakonline.hu