Náná, hogy a Földesben…….

 Az ötödik óra helyett megtartott tiltakozáson mintegy 200 tanuló vett részt a gimnázium nagytermében, akik pedig nem fértek be, azok rádión hallgatták az elhangzottakat. Felszólalásaikban a diákok elsősorban az ellehetetlenülést hangoztatták, miután pár hete kiderült, hogy akik például jogi vagy gazdasági pályát választanak, azok a költségtérítés miatt csakis komoly szülői támogatással tanulhatnak tovább.

 

Ha a szülők nem tudják anyagilag támogatni gyermekük továbbtanulását, akkor a jófejű tanulók is elkallódnak – hangoztatta Virág Fausztin Asztrik diák az iskola nagytermében. Őt követően Lukács Flóra kedvenc meséjét mondta el a helyzet fonákságait érzékeltetendő, amelyben egy hajó építésekor több csavart is kispóroltak, ezért később a hajó elsüllyedt. Szerinte az ország jövőjében a tehetséges fiatalok jelentik a kötőelemet.

Bolgár származását hangoztatva Valcsev Petra kifejtette: apukája azért jött egykor Magyarországra, mert itt talált magának munkát, és itt képzelte el a jövőjét. „Ma, amikor az Európai Unió lehetővé teszi a szabad munkavállalást, miért kell szerződéssel megkötni a tanulók kezét?” A diák hozzátette: ha nem teljesülnek kéréseik a finanszírozott számok bővítéséről, folytatják tiltakozásukat. A 9–10. osztályosok véleményét Kovács Soma foglalta össze, miszerint mostantól a diplomaszerzés a leggazdagabbak kiváltsága lett, akárcsak a feudalizmusban-írja magyarnarancs.hu