Szolgálati helyhez kötöttséget rendeltek  el az egyik rendőr kapitányságon, ahol a vezető megparancsolta, hogy jószerivel csak szolgálati feladat teljesítése érdekében szabad kilépni az irodákból. Szakszervezeti nyomásra visszavonta az intézkedést, ám állítólag kérdőre vonta beosztottait, hogy ki panaszolta be.

 Molnár Tamás őrnagy, az ózdi kapitány kabinetfőnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy tájékozódik az ügyben, és ma választ ad kérdéseinkre.”Adva van az ország egyik észak-keleti régiójához tartozó megye egyik legészakibb kapitánysága. Történt, hogy ezen a kapitányságon problémaként merült föl a nyomozási határidők betartása. Aminek betartatása az ügyészségen kívül, állítólag vezetői feladat. Mikor kiderült, hogy illetékes vezető ezt néhány ügyben elmulasztotta, következett az irgum-burgum.” – adta hírül a Független Rendőr-szakszervezet. Demján Zsolt, az FRSZ Észak-magyarországi területi elnöke lapunknak elmondta: a kapitány szolgálati helyhez kötöttséget rendelt el az alárendelt beosztattak részére. Természetesen az ügyben nem érintettek nagy derültségére.

 

Megparancsolta, hogy munkaidőben csak szolgálati feladat teljesítése érdekében szabad az irodákból kilépni. No meg, a természetes szükségletek kielégítése céljából. Ezek is csak két területre szorítkozhatnak: úgymint kis-, és nagydolog végzése. Egyébként csak a munkaközi szünetben lehetett az irodákból kijönni. Azt az egy-két rendőrt, aki megszegte az iroda-elhagyási tilalmat, igazoló jelentés írására kötelezte az illetékes vezető. Kinek az engedélyével hagyták el az irodát? Esetleg tanácskérési, vagy egyszerűen dohányzási célból? Természetesen a tilalommal érintett nyomozók jogosan berzenkedtek az utasítás ellen – hangsúlyozta Demján Zsolt. Megkérdezték illetékes vezetőt, hogy mi van a képernyő előtt töltött idő betartásával, az őket megillető 10 perces pihenővel? A válasz: ha nincs más, nézzék a plafont, de az irodát ebben az esetben sem hagyhatják el!

Ez a reakció nem nyugtatta meg az osztály dolgozóit, és a szakszervezethez fordultak tanácsért, segítségért. Mivel a hírek igaznak bizonyultak – tájékoztatott az észak-magyarországi elnök -, a főkapitánynál kezdeményezték a helyi vezetői intézkedés visszavonását. Nem sokkal később a kapitányságvezető telefonon jelezte az FRSZ megyei elnökének az elrendelt szobafogság megszüntetését. Azt hitték a történet itt végetér, de nem. Mint Demján Zsolt elmondta, a helyi vezetés nem sokkal később az érintett osztály beosztottait, és a szakszervezet helyi tisztségviselőjét egyenként behívatta, és kérdőre vonta, hogy ki mert jelzéssel élni a törvénytelen intézkedés miatt. Lapunk úgy tudja, hogy a helyi kapitány nem először hozott hasonló „furcsa intézkedéseket”, illetve sok baj volt már tevékenységével, ezért várhatóan hamarosan távoznia kell beosztásából. Így a további statáriális intézkedések – mint például deresre húzás, korbácsolás -, amelyekre a helyi rendőrök az FRSZ honlapján olvasottak szerint számítanak, egyelőre elmaradnak.

.