Pintér Sándor korkedvezménnyel  ment nyugdíjba, mint rendőr. Most miniszter, milliárdos. De ez szerinte így is rendben van.
A rokkantak többségének megalázó vizsgálatok után a gyógyszereiket sem fedező ellátást állapítanak meg, a korhatár alatti rendvédelmieknek adózniuk kell a juttatásuk után, a közszolgáltatásban dolgozóknak pedig 62 évesen kötelező nyugdíjba vonulniuk. Mindezek ellenére a 64 éves Pintér Sándor belügyminiszter jogosnak tartja, hogy milliós miniszteri fizetése mellett továbbra is felveszi a 16 éve megállapított korkedvezményes nyugdíját.

 

Ezt azzal indokolta, hogy 46 évig fizetett társadalombiztosítást, „kényszernyugdíjazták”, ekkor vagyontalan volt, és a nyugdíja a családja létfenntartását sem fedezte. Válasza rögtön egy újabb kérdést fet fel: ha 48 éves korában nyugdíjazták, miként fizethette 46 évig a jelenlegi nyugdíját megalapozó társadalombiztosítást?

A belügyminisztertől érdeklődő Dorosz Dávidot egyébként kioktatta Pintér, szerinte ugyanis az LMP-s politikus a miniszter személyes ügyét összekeverte a politikával. Pedig – fogalmazott a tárcavezető – „az élet teljes területén a korrektség, a teljesítmény, az eredmények azok, amelyek előre viszik az embert és az országot. A kötözködés, az inkorrektség hátráltatja azt”.

Pintér Sándor 48 évesen ment korkedvezményes nyugdíjba, 1,1 millió forintos miniszteri fizetése mellé jelenleg is megkapja a havi 163 ezer forintos nyugdíját.

Tavalyelőtt ő volt a legjobban kereső miniszter. Több milliárdos vagyonnal rendelkezik, rendszeres jövedelmét 2011-ben 476 millió forint tőkejövedelemmel egészítette ki, azaz napi 1,6 millió forintot keresett. Ennek ellenére arról beszélt egy tavaly februári rendezvényen, hogy 47 ezer forintból, vagyis a nyolc órás közmunka béréből meg lehet élni. „Aki megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen minden nap, akkor meg lehet élni” fogalmazott.

Azzal is egyetértett Pintér, hogy az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok már csak a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kaphatják. A parlament nemrég fogadta el, hogy az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai – az év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyszerre. Egy nappal később Orbán Viktor már arról beszélt, azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak, mentesülhetnek a nyugdíj-moratórium alól. Több egészségügyi érdekképviseleti szerv a miniszterelnökhöz fordult a nyugdíj-moratórium miatt. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő hét elején fogadja az ágazati szakmai szervezeteket, hogy a kötelező nyugdíjazásról tárgyaljanak. eszakonline.hu