Sokszor nem tudjuk pontosan,  hogy a laborleleteinken látott vércukorszintek jók-e vagy betegséget jeleznek. Amíg az orvoshoz visszajut a beteg az eredményeivel, esetleg feleslegesen is izgul. Ezért most a normális és kóros vércukorszintek ismertetésével szeretnénk ezt az időt megkönnyíteni.

 

A vércukorszint egészséges emberben éhgyomorra 3,5-6,0 mmol/l között alakul. Ha az éhomi glükózszint 6,0-6,9 mmol/l közötti, akkor ez az IGF-nek (emelkedett éhomi cukor) nevezett állapot, ami ugyan nem egyértelműen betegség, de már figyelemfelhívó tünet arra vonatkozóan, hogy a szénhidrát-háztartásunk működésében enyhe zavar van. Amennyiben 11,1 mmol/l felett van az éhomi vércukorszint, cukorbetegség áll fenn.

Gyakran végeznek cukorterheléses vizsgálatokat is különböző indokokkal. (VAGY: A szénhidrát anyagcsere zavarainak kizárására nem csak az éhomi vércukorszintek meghatározása szolgál, bizonyos esetekben – pl. emelkedett éhomi vércukorértéknél, terhesség idején, diabetes családi halmozódás esetén -, cukorterhelésre is sok kerülhet.) Ilyenkor felnőtteknél 75 gramm glükóz elfogyasztása előtt és után mérik meg a vércukorszinteket, és következtetnek belőle arra, hogy van-e valamilyen probléma. A kiinduló érték egészséges embernél a normális éhomi vércukorszintnek megfelelő.

Cukoranyagcsere Vércukorszint*
Normális vércukorérték
Éhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

6,0 mmol/l alatt
7,8 mmol/l alatt

Emelkedett éhgyomri vércukorérték
Éhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

6,1-6,9 mmol/l
7,8 mmol/l alatt
Csökkent cukortolerancia
Éhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

7,0 mmol/l alatt
7,8-11,0 mmol/l
Cukorbetegség
Éhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

7,0 mmol/l vagy magassabb
11,1 mmol/l vagy magasabb
* vénás vér plazmájából, laboratóriumi módszerekkel mérve
Anyagcsere Útmutató 2008. április

Cukorterheléskor ha az érték 7,9 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik, akkor csökkent glükóz toleranciáról van szó, ami a szénhidrát-anyagcsere egyértelmű zavarára utal. Ha ezt meghaladó értékeket kaptunk, akkor már kimondható a cukorbetegség diagnózisa. A megfelelő értékeléshez elegendő a 0. és 120. perces vércukor ismerete, de pontosabb az eredmény, ha óránként vagy akár 30 percenként vesznek mintát a betegtől. Ilyenkor a szervezet cukorfelhasználásának dinamikájáról is információt kapunk. Amennyiben az inzulinrezisztencia vizsgálata is fontos, a vércukorszintek meghatározása mellett párhuzamos inzulinszint mérésekre is sor kerül. Sok esetben élettani vércukorszintek mellett már emelkedett inzulinértékeket mérünk, ami a szénhidrát-anyagcsere induló zavarára utal.