Átfogó fegyver-reformra készül Obama

A fegyvertörvények átfogó  szigorítását tervezi Barack Obama. Az amerikai elnök a 26 halálos áldozatot követelő newtowni ámokfutás után egyik kulcsfeladatának nevezte a fegyvertartás visszaszorítását az államokban.
Felállított egy munkacsoportot, amely komolyan mérlegeli, hogy a jövőben kötelezővé tennék minden fegyvervásárlásnál a vevő hátterének ellenőrzését – számol be a Washington Post. Emellett országos nyilvántartást vezetnének minden fegyvereladásról és viszonteladásról.
Továbbá, megerősítenék a fegyvert tartók mentális egészségére vonatkozó ellenőrzéseket, és súlyosabb büntetésekkel sújtanák a különböző, például az iskolák környékére vonatkozó fegyverviselési tilalmak megsértőit, ahogy azokat is, akik kiskorú kezébe adnak fegyvert.
A munkacsoport számos olyan intézkedést is tervez, amelyhez nincs szükség a kongresszus jóváhagyására. A Fehér Ház olyan stratégián dolgozik, amelynek segítségével megkerülnék a fegyvervásárlást támogató amerikai fegyvertartók szövetségét, megszereznék viszont a korlátozásokhoz az egyik áruházlánc és más nagy fegyverforgalmazók támogatását úgy, hogy az az üzletnek is hasznára váljon.