Bár önmérsékletet ígértek minisztériumok, a Blikk szerint mégis jelentős összegeket költöttek olyan eszközökre, mint például okostelefonok vagy terepjárók. 5 hónap alatt 16 milliárd forint fogyott el egy kedden nyilvánosságra hozott lista szerint.

 

16 milliárd forintot költöttek a minisztréiumok öt hónap alatt autókra, telefonokra, bútorokra és informatikai eszközökre a Blikk számításai szerint. Annak ellenére történt így, hogy a kormány tavaly februárban korlátot állított a központi költekezésnek a költségvetési hiánycél teljesülése érdekében.

Kedden tették közzé a beszerzések részletes listáját. Eszerint 9 milliárd forintot járműbeszerzésekre – 2220 autóra – költöttek el, ebből 1700 jármű a rendőrségé lett. Az adóhivatal 215, a büntetés-végrehajtás 111 autót kapott.

5 autót, valamint 7 okostelefont szerzett be a külügyi tárca konzulátusai számára. A tárca szóvivője ezt azzal indokolta, hogy az állampolgársági törvénnyel járó megnövekedett feladatok miatt volt szükség az új eszközökre.

Egymilliárd forintért vettek új bútorokat a minisztériumok és háttérintézményeik. A kibővült Miniszterelnökséget 49 millió forintból bútorozta fel a fejlesztési minisztérium.

Telefonokra 90 millió, informatikai eszközök 6 milliárd forintot költöttek a tárcák.