Politikai szélhámosság a mai  helyzetben tizenharmadik havi nyugdíjat ígérni – mondta egy közéleti fórumon csütörtök este Bajnai Gordon, és hozzátette: Gyurcsány Ferenc volt az első válságkezelő kormányfő. Az Együtt 2014 frontembere szerint a kormány csak megosztja az országot, mert azt ígéri a mai nyugdíjasoknak, hogy „adunk a nincsből, de most ezért elveszünk a gyerekeitektől és az unokáitoktól” . Bajnai kifejti: azért szélhámosság az ígéret, mert a kormány „a ma aktív generációtól már másfél havi nyugdíjat elvett azzal, hogy a magánnyugdíjak felét elégették a folyó hiányban”. A volt miniszterelnök az Észak-Magyarország című lap miskolci közéleti fórumán úgy vélte, a mai nyugdíjasok unokáitól már három-négy havi összeget elvett a kabinet a felsőoktatás átalakításakor.

Bajnai a 2006-os kormányváltásra úgy emlékezett vissza, hogy éles váltás volt. Szerinte a válságkezelés akkor kezdődött el „ugyanazzal a kormányfővel” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc neve említése nélkül –, aki 10 százalékról 3,8-ra hozta le a hiányt. Megjegyezte viszont: a reformok hatására a gazdaság növekedési képessége is lelassult és ez „viszonylag magas eladósodottsággal járt”. Bajnai a 2008-tól 2010-ig tartó időszakról úgy fogalmazott, hogy a kiigazítások kapcsán „gyakorlatilag egyetlen demonstráció sem volt”.

A rendezvényen egyébként megjelent Debreczeni József, a Demokratikus Koalíció alelnöke, valamint Gúr Nándor, az MSZP borsodi képviselője is.

Bajnaiék tervei: ingatlanadó és minimálbér-csökkentés

Továbbra sem lehet semmit tudni Bajnai Gordonék gazdaságpolitikai elképzeléseiről, az általuk készített anyagokból viszont többek között olyan lépések körvonalazódnak, mint az ingatlanadó bevezetése vagy a minimálbér csökkentése.

Mint arra a csütörtöki Magyar Nemzet emlékeztetett, Bajnai tavaly novemberben még úgy nyilatkozott, hogy januárban gazdasági tervet tesz közzé az Együtt 2014, illetve a következő kilenc hónapban átfogó csomagot írnak. Ezekről azonban egyelőre semmi hír, ráadásul a lap kérdéseire adott válaszokból az derült ki, hogy gazdaságpolitikai területen teljes a káosz a szervezetnél. A nyugdíjak, a minimálbér, az ingatlanadó, a családi adókedvezmény és a különadók kérdésében sem nyilatkoztak szerdán a Magyar Nemzetnek.

Így a szervezet szándékaira csak az Együtt 2014 egyéb dokumentumaiból lehet következtetni, mint például a választói együttműködés alkotmánytervezetéből, vagy Bajnai Haza és Haladás Alapítványának tanulmányaiból. mno.hu