Miskolc a „leült a város”, ahol  „az összeszerelő rabszolgaüzemeken”, azaz multi cégeken kívül szinte nincs munkalehetőség

A tavaly februári éhségmenet főszervezője szerint a helyzet romlott az egy évvel ezelőttihez képest, így idén ismét lesz éhségmenet. Tóth Imre úgy látja: éhséglázadás nem lesz, hanem már most van.
Idén újra elindul az éhségmenet, Miskolcról például február 4-én – tudtuk meg Tóth Imrétől, a tavalyi esemény ötletgazdájától és egyik főszervezőjétől. 2012. február 6-a és 13-a között a gyalogos demonstrálók egy hét alatt értek Miskolcról a fővárosba, céljuk pedig az volt, hogy felhívják a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szociális állapotokra. Most többek közt a közmunkaprogram ellen szervezi a Közmunkások  Szakszervezete a menetet, és országszerte csatlakoztak már a kezdeményezéshez, így több városból is elindulnak majd a nagy útra. Követeléseik között szerepel, hogy a közfoglalkoztatottak munkabérét emeljék meg a 2010-es nettó minimálbér összegére, illetve a pótszabadságot se vonják meg tőlük – közölte január 2-án az ATV Híróra című műsorának vendégeként Kordás László, a Közmunkások Szakszervezete főtitkára, volt munkaügyi államtitkár.

Rosszabb a helyzet, mint egy éve

Tóth Imre, az ötletgazda kérdésünkre elmondta, hogy idén tagként vesz részt a menetben, és végigmegy a teljes útvonalon. Bár már talált munkát és sikerült elhelyezkednie, „de hajlandó vagyok ugyanúgy még egyszer vállamra venni a hátizsákot, és újra elindulni, mert fontos, mert vannak ismerőseim, barátaim minden társadalmi rétegben, akik elmondták azt, hogy egyre jobban süllyednek le” – részletezte.

Tóth szerint „rosszabb lett a helyzet, mint az egy évvel ezelőtt volt”. A 2013-as éhségmenet ezért „kiállás az emberekért, az emberi méltóságért”. Hozzátette: „negyvenkilencezer forintból ugyanúgy nem lehet megélni, mint ahogy negyvenhétezer forintból sem lehetett”. Felidézte, hogy „Selmeczi Gabriella nemrég azt mondta, hogy a negyvenkilencezer forint egy ugródeszka az embereknek, hogy be tudjanak kerülni a munka világába, ahhoz képest munkahelyek sincsenek”. Miskolcon például Tóth Imre véleménye szerint „leült a város”, és „az összeszerelő rabszolgaüzemeken”, azaz multi cégeken kívül szinte nincs munkalehetőség.

„A minimálbér-emelés lényegében annyi, mintha nem történt volna semmi. Bejött a tranzakciós adó, bejött a csekkadó, ilyen adó, olyan adó, Magyarország az adók országa lett” – tette hozzá az olvasztár. Tóth Imre azt is elmondta kérdésünkre, hogy jelenleg ugyanannyit keres, mint öt évvel ezelőtt, ám a különbség, hogy „akkor nagyon jól be tudtam belőle vásárolni, most ugyanannyit keresek, és éppen hogy csak meg tudok belőle élni”.

Éhséglázadás: már ma

Tavaly egy jövőbeni éhséglázadásról is beszélt Tóth Imre, ezért rákérdeztünk, jelenleg is fennáll-e a veszély. „Mindenki azt hiszi, hogy az éhséglázadást én úgy képzelem el, hogy majd egy elégedetlen tömeg fogja, és elkezd fosztogatni. Nem, éhséglázadás most van” – mondta. Ezt pedig a bűnügyi statisztikákra alapozza: „Megnövekedtek a vagyonelleni bűncselekmények és az életellenes bűncselekmények száma. Azt, hogy miért, gondolom, nem kell részletezni. Nem azért ütik egymást az emberek, mert olyan jól megy a gazdaság, vagy olyan jól meg tudnak élni”. Tóth Imre szerint mindezt a hatalom nem is akarja észrevenni.

„Ezt a csapatot le kell váltani”

Tóth egyébként úgy látja, hogy a jelenlegi kormány „antihumánus”, ezért „ezektől az arrogáns emberektől, akik most hatalmon vannak, mindenképp meg kell szabadulni, ezt a csapatot le kell váltani”. Tapasztalata szerint a kormány kommunikációjától – amikor azt hangsúlyozzák, hogy hogyan fejlődik a gazdaság és az ország – „borsózik az embernek a háta”, mert így csupán „elszórakoztatnak minket ilyen népmesei motívumokkal”.

Márciustól pedig kezdhetünk aggódni Tóth szerint, ha Matolcsy György, „a pötty-kutatónk a Magyar Nemzeti Bank élére kerül, mert több mint valószínű, hogy onnantól kezdve az utána következő kormány, vagy bárki, aki Magyarországot átveszi, kormányozni fogja, az nagyon-nagyon rossz helyzetbe fog kerülni”. Ezt azzal indokolta, hogy így egy olyan ember kerülne pénzügyi-vezetői pozícióba, „aki eddig is nagyon sok negatív dolgot tett a magyar gazdasági életért”.

Bárki lehet közmunkás

Mindennek fényében kíváncsiak voltunk arra, vajon van-e értelme az éhségmenetnek. Hiszen a tavalyi próbálkozás ellenére Tóth szerint is rosszabb lett az ország és az emberek helyzete. Véleménye az, hogy „mindenki felett ott lebeg Damoklész kardja, hogy munkanélkülivé válhat”, ezáltal pedig „bárki lehet közmunkás” – hangsúlyozta. Ma már nincs társadalmi biztonsági érzet, az emberek többsége a létminimum alatt él és vegetál, ezért mindenkit érint az éhségmenet – mondta el. Tóth Imre pedig mindenkitől azt kéri, „fogja meg a szomszédjának, az ismerősének, a rokonának, valakinek a kezét, és akkor jöjjön velünk, csatlakozzon hozzánk”. Nem az a fontos, hogy mekkora a megtett táv, elég a jelzésértékű jelenlét, ha tíz-száz méteren velük sétál valaki, és kifejezi, hogy mellettük van. „Ez egy felhívás mindenkinek, mert a magyar kormány már minden társadalmi rétegbe belerúgott.”

atv.hu