December 1 Vadonatúj aszfaltutat hozott a Mikulás az alpolgármesternek – adta hírül december 1-jén a Blikk.

Mint írták, a kettős költségtérítéséről és a „havi 47 ezer forintból meg lehet élni” kijelentéséről elhíresült fideszes honatya, dr. Zsiga Marcell nemrég vett egy családi házat a Miskolc Rózsadombjának számító Miskolctapolcán. A festői környezetben lévő ingatlannal egy gond volt csupán: rossz minőségű volt az utcájának az útburkolata. Ezen azonban viharos gyorsasággal segítettek. Hétfőn felvonultak a munkagépek, és a munkások péntekre tükörsima aszfaltfelületet varázsoltak mintegy száz méter hosszú szakaszon. Sőt, csapadékelvezető árkot is kialakítottak az út mellett. A Blikk információi szerint a beruházás nagyjából 7 millió forintjába került az önkormányzatnak.

A lap rámutatott, hogy dr. Zsiga Marcell Miskolc alpolgármestere is egyben, így vélhetően túl nagy meglepetést nem okozott számára az útfelújítás. Zsiga szomszédjai ugyanakkor nem örülhetnek maradéktalanul a felújításnak, mivel csak az utca alsó felén újították fel a burkolatot, a felső részéhez hozzá sem nyúltak.

A Blikk később azt is kiderítette, hogy a felújítás előtt az alpolgármesternek nem kellett sokáig kellett elviselnie a kátyús, rossz útburkolatot: a fideszes politikus és felesége alig pár héttel azelőtt szerezte meg családi házuk tulajdonjogát, hogy az önkormányzat az oda vezető utat leaszfaltozta. A beruházással szakértők szerint ráadásul tovább nőhetett a 40 millió forint körülire becsült ingatlan értéke. A házra nem jegyeztek be zálogjogot, viszont a Blikk számításai szerint pusztán a képviselői és alpolgármesteri fizetésből dr. Zsiga Marcell nem tudott volna kifizetni egy ilyen ingatlant.

A lap kereste dr. Zsiga Marcellt, hogy honnan sikerült ennyi pénzt előteremtenie, azonban, ahogy az előző alkalommal, most is hiába várták a visszahívását.

December 10-én viszont az is kiderült, hogy nemcsak dr. Zsiga Marcell házánál aszfaltoztak idén Miskolcon, hanem dr. Kriza Ákos polgármester utcájában is.

Mint azt a Blikk írta, idén nyáron dr. Kriza Ákos lakóhelye és közvetlen környezete is új útburkolatot kapott. „Kriza Ákos 2010 októbere óta polgármester. Az utcáját 2010 nyarán, vagyis az előző, szocialista vezetésű önkormányzat idején újították fel” – nyilatkozta a lapnak Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője. A Blikk ugyanakkor rámutatott arra, hogy az a korábbi önkormányzati képviselő, aki a lakók kérésére felújíttatta az utat, most már országgyűlési képviselő. Úgy hívják, hogy Sebestyén László, jelenleg ő a Fidesz miskolci elnöke.

Aszfaltozás volt idén is, ám az a polgármester háza utáni szakaszt érintette. Ezt bizonygatta sajtótájékoztatóján dr. Kriza Ákos, s hogy szavainak nyomatékot adjanak, a polgármesteri hivatal a város honlapján térképvázlatokat is közzétett, bejelölve, meddig tartott a 2010-es projekt, s honnan kezdődött a 2012-es. Csakhogy a rajz éppen az ellenkezőjét bizonyította annak, amit állítottak. Miután a Blikk erre is felhívta a figyelmüket, javították a hibát, sőt, egy általuk perdöntőnek nevezett 2011-es légifotóval is bizonygatták: 2010-ben Sebestyén László éppen az akkori polgármesterjelölt-jelölt háza után fejeztette be a beruházást, azaz annak hasznát Kriza Ákos már 2010-ben is élvezhette.

December 20.
Átadták a Lyukó – Miskolc ékszerdoboza címmel meghirdetett fotópályázat díjait.

A pályázatot a szocialisták hirdették meg, még novemberben. Történt ugyanis, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a 168 órának adott októberi interjújában arról beszélt: vannak, akik ma már jobban érzik magukat az utcán, például Miskolcon, a Lyukóban, melynek „lakásait, házait néhány éve elfoglalták a hajléktalanok, különféle jogtalanságokból élő emberek, a közigazgatás tétlenül nézte. Ma ez a hely ismét Miskolc ékszerdoboza”.

Ezt az abszurdumot az MSZP nem hagyta szó nélkül. A pályázat kiírását dr. Simon Gábor miskolci elnök jelentette be, akkor azt mondta, sem a fideszes városvezetésnek, sem pedig a kormánynak nincs arról fogalma, mi történik a városban, milyen problémákkal küzdenek az itt élők, ezért mondanak gyakran sületlenségeket.

Az azóta beérkezett pályaműveket decemberben értékelték, az eredményhirdetés 20-án volt. Díjat kapott a legjobbnak ítélt kép készítője, a legjobb 25 év alatti, és a legjobb női pályázó. Mindannyian romos épületeket, lepusztult, elhagyott telkeket fotóztak. Igazi ékszereket a dobozban.

December 21.
Ebben a szezonban nem nyit ki a jégcsarnok melletti fedetlen korcsolyapálya – mondta az ÉszakOnline érdeklődésére Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója december 21-én. Nincs ugyanis pénz, ráadásul az igazgató szerint nem is nagyon igénylik a miskolciak a hétköznaponkénti úgynevezett közönség-korcsolyát.

Kérdésünk apropóját az adta, hogy dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő a Jégcsarnok mellett megrendezett aznapi sajtótájékoztatóján elmondta: az MSZP képviselőit többen is megkeresték, panaszolva, a Jégcsarnok melletti II-es műjégpálya idén még nem nyitott ki, a téli szünetben nem lesz hol korcsolyázniuk a gyerekeknek. A Jégcsarnokot ugyanis csak hétvégenként lehet erre a célra igénybe venni, hétköznaponként a Jegesmedvék és más egyesületek sportolói használják a létesítményt.

Dr. Varga László emlékeztetett: a szocialista városvezetés idején épült meg milliárdos nagyságrendű beruházással a fedett Jégcsarnok, s újították fel a II-es, fedetlen pályát is. Nem érti, ha már ennyi pénzt fordítottak a fejlesztésre, ráadásul azt a miskolciak is örömmel fogadták, a városvezetés miért nem tudja legalább működtetni azt, ami már elkészült. „Ezt nem lehet elintézni egyszerűen csak azzal, hogy magasak a rezsiköltségek. Ha be nem tervezett, meglepetésszerű útépítésekre van pénz, akkor erre is lenni kell” – jelentette ki a képviselő.

Márpedig nincs pénz, legalábbis a Miskolc Városi Szabadidőközpont nem tud erre a célra egyszeri 1,5-2 millió forintot (ennyibe kerülne a beüzemelés), illetve napi mintegy 100 ezer forintot (ennyire jön ki a karbantartás bérköltségekkel, árammal, vízdíjjal, takarítással együtt) fordítani. Ezt már Egri István ügyvezető igazgató mondta érdeklődésünkre. Elmondta azt is, a pálya megnyitásának már csak azért sincs nagy értelme, mert az úgynevezett közönség-korcsolyázás évek óta csökkenő tendenciát mutat. Az előző szezonban munkanapokon napközben jó, ha 20-an, 30-an korcsolyáztak a kinti pályán, s este is csupán 60-an, 70-en vették igénybe a szolgáltatást. Ezért nem is éri meg a költséges beüzemelés és fenntartás.

Az idei szezonban tehát csak a Jégcsarnokot használhatják a korcsolyázók, hétvégén, néhány órára. Így volt ez például az új év első hétvégéjén is, amikor hosszú sor kígyózott a Jégcsarnok bejárata előtt: az alkalmi korcsolyázók csak akkor mehettek be, ha valaki kijött, mert telt ház volt. Nem csoda, hogy többen is megunták a várakozást, és hazamentek.

Jól mutatja a helyzetet, hogy a Facebookon is téma volt az elmúlt hétvégi korcsolyázás. Íme egy bejegyzés, január 5-én: „Jelen pillanatban már csak 20 m-es a sor a jégpálya bejáratánál. Nem azért, mert a többiek bejutottak, hanem mert realistábbak és hazamentek. A csarnok ugyanis megtelt és csak akkor engednek be valakit, ha valaki kijön. De kijönni meg bárki is hülye lenne, mivel ezen a hétvégén a közönség csak szombaton 16.30-18.30 között korizhat. Ez talán már alulmúlja egy 160 (?) ezres város csökkent igényszintjét is. Korábban illetékes azt nyilatkozta, h nincs igény a közönségkorira. Én azt gondolom, hogy kutyakötelessége azonnal rohammunkában nekiállni és megteremteni a kinti pálya megnyitásának feltételeit, h akár már holnap nyíljon. Minimum ennyi jár a miskolciaknak azután a nyilatkozat után”. eszakonline.hu