Február 1-jével lejár a cégek számára előírt adat-bejelentési és dokumentum benyújtási kötelezettség határideje.

Legkésőbb február elsejéig kell a cégjegyzékben szereplő adataikat kiegészíteniük vagy módosítaniuk azoknak a cégeknek, amelyek a tavaly márciusi törvénymódosítás óta ezt nem tették meg. A bejelentési kötelezettség a cég képviseletére jogosult személyekre, valamint a cég tulajdonosaira, tagokra, bizonyos esetekben részvényesekre vonatkozó adatokat érint.

A törvény szerint be kell jelenteni a cég képviseletére jogosult személyek (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, vezérigazgató, cégvezető stb.) születési idejét. Szintén be kell jelenteni például Kft. esetében valamennyi tag születési idejét. Közös tulajdonú üzletrész esetében pedig valamennyi tulajdonostársat szerepeltetni kell a cégjegyzékben, születési idejüket is megadva. „Mivel a cégtörvény szempontjából a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepei és kereskedelmi képviseletei is cégnek minősülnek, a fenti kötelezettség őket is terheli” – mondta Vikor Orsolya, a Schönherr Hetényi Ügyvédi iroda társasági jogásza.
A cég székhelyének (ill. fióktelepeinek és telephelyeinek) használatának jogszerűségéről szintén be kell nyújtani a cégbírósághoz a cég képviselője által aláírt nyilatkozatot.

Szigorodtak a cégnévre vonatkozó előírások. Idén február elsejétől a cégnévnek egyértelműen különböznie kell közigazgatási és közhatalmi szervek hivatalos és köznyelvben használt elnevezésétől. Az „állami” vagy „nemzeti” kifejezés pedig csak abban az esetben szerepelhet a cég nevében, ha az adott cégben az állam közvetlenül vagy szervezetei útján többségi befolyással rendelkezik, vagy a cég tartós állami befolyás alatt áll.

Valamennyi fenti változás bejegyzési eljárásban kötelező a jogi képviselet, azaz a kötelezettség teljesítéséhez ügyvéd vagy a cég jogtanácsosának közreműködése szükséges. A jogi képviselő a cégbíróságra az iratokat elektronikus úton nyújtja be.