Mengyi Roland elnök, miniszter i biztos és Bihall Tamás, a BOKIK elnöke tájékoztatást adott a megye jelenlegi gazdasági helyzetéről, jövőbeli gazdaságfejlesztési terveinkről és a befektetési lehetőségekről.

A találkozó után a jelenlévő kínai üzletemberek jelenlétében és a két politikai vezető felügyelete mellett, Xu Qing Asszony CCPIT Shandong tartományi fiókjának vezetője, Bihall Tamás BOKIK elnöke és Bodnár Sándor a VOSZ képviseletében hivatalosan aláírták a három szervezet közötti Gazdasági Együttműködési Megállapodást.

A Kínai Kormány központilag támogatja a cégek Közép-kelet Európába történő befektetéseit. Tavaly a Shandong tartományi cégek, vállalatok összesen 3,7 milliárd USD összegű befektetést valósítottak meg külföldön.

Damin Kormányzó kijelentette, hogy Shandong tartomány számára a megyénkkel való együttműködés fontos politikai-gazdasági kérdés. Ezért Shandong Tartományi Kormány és Yantai Városi Tanács ösztönzi , hogy – a Wanhuanak a BorsodChemnél szerzett tapasztalatai alapján – minél több shandongi cég, vállalat a partneri Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe fektessenek be. Ehhez aktív segítségét is felajánlotta, jelezve számos vállalatot tájékoztat a beruházási lehetőségekről.

 Shandong Tartományi Kormány segítséget nyújt ahhoz, hogy a Miskolci Egyetemen hivatalosan is létrehozzanak egy Konfucius Intézetet. Damin Kormányzó úr kérésére felmérik, hogy miként lehetséges a két távoli önkormányzat közötti együttmüködést tovább erősiteni. Ennek érdekében ezeknek a céloknak a megvalositására létrehozzák a Shandong tartomány és Borsod-Abaúj-Zemplén megye közötti együttműködési bizottságot.