Az egyetem igenis támogatja. Nem vigalmi negyed lesz a cigányoknak, és senkit sem ajándékoznak meg diplomával.
Rémhírterjesztéssel is felér az a szöveg, amellyel egyesek – legalábbis olvasóink jelzései szerint – aláírást gyűjtenek a miskolci Világsátor megvalósítása ellen. Cigány családok beköltözéséről, ajándékdiplomákról beszélnek, meg arról, hogy tulajdonképpen szórakozónegyedet építenek a romáknak. Mindebből azonban egy szó sem igaz. Ez derül ki abból, amit Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének igazgatója mondott az ÉszakOnline-nak.

 

–Mi az a Világsátor?

– A Világsátor egy kiemelkedően jelentős projekt, amely uniós forrásból a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) pályázatának keretében valósulna meg Miskolcon. Multikulturális, többfunkciós, kulturális és oktatási központ épül Miskolcon, nemzetközi szintű tevékenységgel. Fő profilja az oktatás (továbbképzések, magas szintű művészeti mesterképzések), a nemzetközi szintű kutatás, az ilyen tevékenységek összehangolása (a ME tudásbázisára építve), a digitalizálás, az archiválás, a művészeti és kulturális értékek megőrzése. Célja a különféle kisebbségek kultúrájának bemutatása, kulturális termékek menedzselése, nemzetközi fesztiválok, koncertek, kiállítások szervezése.

– Költöznek ide cigány családok?

– Emiatt biztosan nem, ez a projekt nem erről szól. Sokkal inkább az itt élő romák és nem romák tartalmasabb, konfliktusoktól mentesebb együttélésének lehetőségét adhatja.

– Ha lesznek kulturális rendezvények, nem lesznek balhék?

– Szokott balhé lenni például egy Snétberger Ferenc koncerten? Én még nem hallottam ilyenről, minthogy a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézete és a Romano Teatro Kulturális Egyesület közös, havi rendszerességgel megtartott közéleti klubjain sem volt még soha semmilyen „balhé”.

– Igaz, hogy ezt az egyetem sem akarja, s a rektor már le is mondott?

– Semmi sem igaz mindezekből. Az egyetem nagyon is akarja, támogatja a projektet. A rektornak a mandátuma járt le, azért távozik.

– Tényleg azt szeretnék, hogy minél több cigány származású hallgatója legyen az egyetemnek, s hogy emiatt már 8 általános elvégzésével is felvételt nyerhet a cigány származású tanuló?

– Örvendetes lenne, ha több hallgatónk lenne, köztük tehetséges, értelmes roma hallgatók is. Mindenkire érvényesek a felvételi szabályok, ez alól nincs, nem is lehet kivétel. Senki semmilyen körülmények között nem nyerhet felvétel 8 osztályos végzettséggel, kivéve ha szuperzseni, roma és nem roma – teljesen mindegy.

– Miért jó a Világsátor-projekt Miskolcnak?

– Mert munkahelyeket teremt, mert a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolja be a várost, mert nemzetközi szintű kutatások lehetnek itt még inkább, mert színvonalas kulturális események lesznek, mert nő a turizmus, és még sorolhatnám.

– Mikor indulhat a beruházás? Mikor lesz kész?

– Az önkormányzat közgyűlése egyfajta szándéknyilatkozatot adott a Világsátor-projekt miskolci megvalósításához, de ennél konkrétabbat még nem lehet tudni. Az biztos, hogy a beruházás a TIOP-akciótervben szerepel, s az is, hogy 2014 végére el kell készülnie. De hogy Miskolcon-e, az még kérdéses. eszakonline.hu