Nyilatkozat Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, 2013. január 19., 8:48 ·
A Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak mára már nem csak a szélsőjobboldali ideológiájáról elhíresült politikailag súlytalan parlamenti párt egyértelműen politikai haszonszerzés reményében tett jogellenes cselekedeteivel, nyilatkozataival kell szembenéznie, és „ellenállást” tanúsítania.

 

Több fronton kell megvédenünk a miskolci cigányságot.

A napokban a minap.hu oldalon megjelent tudósítás szerint városunk polgármestere olyan kijelentéseket tett mellyel megsértette és figyelmen kívül hagyta a mai magyar és a nemzetközi jogrendszert is.

„– Kanada nem küldhet Miskolcra senkit! – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Kriza Ákos polgármester…..”(http://minap.hu/news.php?extend.63131.4)

„Hozzánk ne küldözzenek mindenféle menekülteket!”(Magyar Televízió riport – Kriza Ákos)

„Magyar állampolgár Magyarország területéről nem utasítható ki, és külföldről bármikor hazatérhet.”(Alaptörvény XIV. cikk (1))

„Minden személynek joga van minden országot, ideértve saját hazáját is, elhagyni, valamint saját hazájába visszatérni.” (Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 13. cikk 2. bekezdés)

Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.(Alaptörvény G cikk (3))

„Minden személynek joga van valamely állampolgársághoz.” (Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 13. cikk 2. bekezdés)

Tájékoztatásul szeretnénk közölni a közvéleménnyel, hogy a „senki”, a „senkik”, a „mindenféle menekültek” magyar állampolgárok, Miskolciak, többségük itt született, őseik generációk óta itt éltek, akiknek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata alapján joguk van az állampolgárságukhoz és hazájukba való visszatérésre. Mint ahogy a fenti jogszabályok, rendeletek is mutatják, nem a Mi jogunk eldönteni, hogy ki magyar állampolgár.Azonban egyet kell értenünk Kriza Ákos azon kijelentésével, hogy „elég volt abból, hogy egyesek azt gondolják, Miskolccal, a miskolciakkal bármit meg lehet tenni….”

Igen, elegünk van a demokrácia és a jogállam figyelmen kívül hagyásából!

Elegünk van a fenyegetésből, a bayer-féle gyűlölködő hangnemből, elegünk van a stigamatizálásból, a Ron Werberezésből…

Elegünk van a politikai elit több évtizedes roma politikájából, ahol a cigányságot eszközként kezelik a szavazatmaximalizálás oltárán.

DOSTA!

Nem tudjuk mire vélni azt a kettős kommunikációt sem, amit a Kormány, illetve Kriza Ákos mond. Teljesen ellentétes véleményen van a Kormány és Miskolc fideszes vezetése. A fideszes kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy Magyarország biztonságos ország a roma emberek számára, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy „haza jöjjenek” roma honfitársaink. Kanadából. Balog Zoltán legutóbbi kanadai látogatása alkalmával biztosította a kanadai kormányt arról, hogy hazánkban a cigány emberek nincsenek kirekesztve, megkapnak minden lehetőséget a boldoguláshoz. Ezzel szemben Kriza Ákos lejárató kampányba kezdett Miskolcon és azt mondja, hogy „Miskolcra nem fogják a kanadai menekülteket hazaküldeni!”.

Hol az igazság, és ki ijesztget kit?

Továbbá tisztában vagyunk Kriza Ákos azon megállapításával, hogy nem a város költözette be a „fészekrakósokat”, hiszen többségük itt él, itt született, és a kirekesztettség, a nyomor kényszerítette őket arra, hogy devizahitelt vegyenek fel a szebb élet reményében.

„Elég volt abból”, hogy minden kialakult társadalmi problémában a „munkájukat elvesztett” embereket okolják és a megoldások helyet, bűnbakot keresnek. Nem a magukra hagyott emberek „költöztették be” városunkba a szegénységet, a munkanélküliséget, az intézményi szegregációt, az esélyegyenlőtlenséget.

Felelősen gondolkodó lokálpatrióta miskolciakként azt gondoljuk, hogy a megbékélés hangján kell szólnunk ebben a pattanásig feszült klímában, hiszen nem gerjeszteni kell az indulatokat, hanem megállítani, mert ellenkező esetben az előítéletek elkezdenek dolgozni és végzetes következményeket okozhatnak.

„Magyarország a béke és a biztonság megteremtése és megőrzése”, céljából az Alaptörvényben foglaltak szerint együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.

Ezzel szemben polgármesterünk a „biztonságos Miskolc” megteremtését közbiztonsági intézkedések alkalmazásával, „kisöprés”, „senki”, „menekültek” szavak használatával, állampolgárság megtagadásával kívánja megteremteni, és nem, hogy más országok népeivel, saját állampolgáraival sem kíván együttműködni.

Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat arra, hogy mély együttérzésünket fejezzük ki Kriza Ákos felé, hiszen a napokban olyan vádak érték – ahogyan a nyilatkozatában is beszámol róla-, hogy erdélyi származású magyarokat hoznak helyzetbe Miskolcon.

Egyetértünk ismét polgármester úrral „vannak közöttük határon túlról érkezett magyarok, akik évek óta a városban élnek és dolgoznak” , ahogyan ez 13 nemzeti kisebbség esetében is elmondható.

Nekünk is elegünk van az „aljas, kirekesztő fasiszta”-, a „megalázó és gusztustalan” módszerekből. Különösen akkor, ha minden társadalmi probléma miatt magyar állampolgárokat okolnak, ha gyűlöletet generálnak, ha jogtalanul megtagadják egy nemzetiség állampolgárságát, ha kirekesztenek egy nemzetiséget a Hazájából, ha megadják egy nemzetiség számára papíron a kulturális autonómiát, de saját kultúrájuk intézményesítésének a lehetőségét már nem adják meg, ahogyan ez jelenleg tapasztalható a Világsátor esetében.

A Miskolci Cigány Nemzetiségi önkormányzat is hangsúlyozza, ahogyan Kriza Ákos is, hogy addig és annyit fog dolgozni, „ameddig és amennyit kell mindaddig”, hogy a magyarországi és a nemzetközi jogrendszer ne csak megalkotva legyen.

Sőt tiltakozni, demonstrálni fogunk, ha bárki sérti a Jogállamot!

Hiszen „ezt várják el tőlük a miskolciak, és csak ez lehet az út a biztonságos Miskolc megteremtéséhez”!

„Athe sam!” (Itt vagyunk!)

A nyilatkozatott összeállította a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat egyetértésében:
Tamás Attila (roma aktivista)
Zsámbáné Gulyás Klára (szociálpedagógus)
Csendes József (szociológus)