Ki érti a bírói gyakorlatot? Tisztelt Ú jságíró!  Ezen érdemes elgondolkodni…

 

Alább két hír

– 5 év börtön egy halálos késelésért

– 7 év börtön egy halálos emberölési kísérlet miatt

Öt év börtönre ítélték az egyik támadóját megkéselő férfit

Debrecen, 2013. január 17., csütörtök (MTI) – Jogerősen öt év börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön egy férfira, aki 2009-ben egy késsel halálosan megsebesítette az őt bántalmazó három férfi egyikét – közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a táblabíróság ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék korábbi ítéletét, amelyben emberölésben találták bűnösnek az elsőrendű vádlottat. Az ügyben vádlott volt a férfi másik két támadója is, őket társtettesként elkövetett garázdaság miatt pénzbírságra, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Az elsőrendű vádlott 2009 októberében egy italbolt előtt összeveszett, majd összeverekedett egy másik férfival a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádpetriben. Utóbbinak segített a fia és egy további férfi, hárman együtt rugdosták az időközben a földre került embert. Az elsőrendű vádlottnak sikerült a földről feltápászkodnia, majd elővette a zsebkését, és mellkason szúrta az egyik támadót, vitapartnerének fiát, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A bíróság a törvényi minimumban állapította meg az elsőrendű vádlott által elkövetett cselekmény büntetési tételét – tette hozzá Fórizs Ildikó.

Jogerősen hét év börtön egy tiszabábolnai emberölési kísérlet miatt

Debrecen, 2013. január 22., kedd (MTI) – Hét év börtönre ítélte jogerősen a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2011 januárjában ittasan megpróbálta megölni ismerősét Tiszabábolnán – közölte a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-vel kedden.

Fórizs Ildikó elmondta, a táblabíróság Elek Margit vezetette büntetőtanácsa helybenhagyta a Miskolci Törvényszék első fokon meghozott ítéletét emberölés bűntettének kísérlete miatt, A. József vádlottat jogerősen hét év börtönbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte.
A vádlott 2011 januárjában egy kávézóban italozott. A sértettel évek óta ismerték egymást, közöttük korábban különösebb konfliktus nem volt. Miután a pultos távozásra kérte a két ittas férfit, azok a vádlott házához mentek, és tovább ittak. Este az ágyában fekvő A. József pontosabban meg nem állapítható előzmények után és körülmények között egy 20 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel szívtájékon szúrta a sértettet, aki összeesett.
A szomszédok értesítették a mentőket. A sértett szúrt sérülésének gyógyulása a nyolc napot meghaladta. A Miskolci Törvényszék ítélete ellen – amit kedden jóváhagyott a Debreceni Ítélőtábla – a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhébb büntetés kiszabásáért fellebbezett. náv és cím a szerk-ben