Lakatos István rendszeres véradó  volt 1993-ig. Ekkor, a 28. alkalommal közölték vele, hogy rossz a vére.

– Azt hittem, hogy csak megfáztam, s hat év múlva újra nekifutottam. Elutasítottak, de még mindig nem mondtak semmit – kezdte történetét Lakatos István, akiről 2006-ban a vérvételen kiderült, nincs minden rendben a májával. Mégsem javasoltak kezelést.

Lakatos István csak 2011-ben kapta meg az 1993-as leletet, miszerint hepatitis C-vel fertőzött
– 2010-ben nagyon leromlott a májfunkcióm. Elküldtek egy másik doktorhoz, aki alkoholistának gondolt. Mondtam, hogy szó sincs ilyesmiről, de nem hittek nekem – mondta a férfi, akit ezután csak egy évvel küldtek el vírusvizsgálatra. – Ekkor tudtam meg, hogy hepatitis C-ben szenvedek, de addigra súlyosan károsodott a májam és az egészségem.

Lakatos a vérellátótól követelte a választ. – Tudni akartam, miért zártak ki húsz évvel ezelőtt a véradásból. Hosszas utánajárás után végül megkaptam a leleteket.

1993-ban állapították meg, hogy a férfi hepatitis C-vel fertőzött, 1999-ben elkészült a képen látható lelet, amit azonban nem adtak át neki. A papírt 2011-ben tudta elkérni
A papíron az állt, hogy a férfit hepatitis C-fertőzés miatt 1993-ban kizárták a véradásból, továbbá kérik az illetékeseket: informálják a beteget, hogy nem adhat vért és gondozásba vétele szükséges. A papíron ott a dátum: 1993.

– Súlyosan sérültek ügyfelem betegjogai. Megszegték a tájékoztatási kötelezettségüket, valamint az egészséges élethez való jogot, mert ha Lakatos Istvánt időben kezelik, nem szenvedett volna ilyen mértékű károsodást – mondta Lichy József ügyvéd. Amióta kiderült Lakatos István betegsége, a férfi folyamatos kezelés alatt áll.
Az Országos Vérellátó Szolgálattól megtudtuk, hogy 1999-ben a miskolci vérellátó még nem tartozott hozzájuk, de több ilyen panasz is érkezett hozzájuk.  blikk.hu