5,4 százalékos szemétszállítási díjemelésről szóló rendelet, a fizetnivaló esetenként 80 százalékkal nőtt

Brutális, bizonyos esetekben  közel 80 százalékos áremelkedést is tapasztaltak a miskolci lakásszövetkezetek az új, január 1-jén életbe lépő szemétszállítási díjakban. Mindez úgy, hogy Miskolc önkormányzata, a miskolci szemétszállítást végző cég, az AVE Miskolc Kft. egyik tulajdonosa rendeletben állapította meg a díjemelés mértékét, 5,4 százalékot. 23 lakásszövetkezet és társasház közös képviselete ugyanakkor levélben tiltakozott a díjemelés mértéke ellen dr. Kriza Ákos polgármesternél és magánál a szolgáltató cégnél, ám felvetéseikre mindeddig nem kaptak választ. A szocialisták szerint az emberek – mint fogalmaztak – „átverése” a miskolci városvezetés tudtával és beleegyezésével történik. Szerintük ismét bizonyosságot nyert, hogy dr. Kriza Ákos és a Fidesz nem a miskolci emberek érdekében dolgozik. Az MSZP önkormányzati frakciója úgy látja, a díjemelési mizéria a törvénytelenség határát súrolja, ezért mindenképpen kérik az ügyben illetékes hatóságok állásfoglalását.

 

A fentiekről két lakásszövetkezeti vezető, Kovács Józsefné, a Szentpéteri kapui I.-es lakásszövetkezet elnöke és Bujnóczki Dénesné, a Fazola lakásszövetkezet elnöke, valamint két szocialista politikus, Gúr Nándor országgyűlési és Bartha György önkormányzati képviselő beszélt pénteken Miskolcon.

Kovács Józsefné elmondta: 2012. december 31-ig az 1100 literes konténert, abban az esetben, ha az edényt a szolgáltató biztosítja, 4643 forintért ürítették ki, hetente kétszer. Ha a konténer az ingatlantulajdonosé volt, akkor ez 4310 forintért történt meg. Most viszont heti egyszeri ürítésért kell 5210 forintot fizetniük, ráadásul ez csak az elszállítási költséget tartalmazza: bérelt konténer esetében ehhez az összeghez további havi 3068 forintot kell az AVE számlájára utalniuk. Más űrméretű kukáknál is hasonló a helyzet. Mindent összevetve bizonyos esetekben az 5,4 százalékos emelésből közel 80 százalékos emelés lett, ami számukra elfogadhatatlan. „Ha marad ez a díjszabás, s a hulladékszállítás díjában az edények bérleti díját külön szerepeltetik, úgy a keletkezett szemetet szeméttároló edények nélkül leszünk kénytelenek az épületek mellett kupacokban tárolni!” – jelentette ki Kovács Józsefné. Hangsúlyozta: a problémára az AVE és a városvezetés figyelmét is felhívták, ám eddig semmiféle választ nem kaptak felvetéseikre.

Bujnóczki Dénesné arról beszélt, hogy sem ők, sem a lakástulajdonosok nem értik, hogyan lett az 5,4 százalékos díjemelésből esetenként közel 80 százalékos. „Mi vagyunk a szolgáltató és az emberek között az ütközőpont. A lakók folyamatosan a 10 százalékos rezsicsökkentésre hivatkoznak, arra, amit a tévéből, rádióból, újságokból hallanak, s csodálkoznak, amikor a szemétszállítási díjemelés mértékéről beszélünk” – mondta.eszakonline.hu