A tervek szerint a Digitális  Otthon elnevezésű projekt a Miskolcon és agglomerációjában élő háztartások csaknem felét érinti – közölte a Hír24-gyel Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs projektmenedzsment főosztályának helyettes vezetője. Hozzátette: piaci felmérések szerint Magyarországon nagyon magas a digitális írástudatlanság, a 15 évesnél idősebb lakosság körében eléri a 44,5%-ot. Ezen szeretnének változtatni azzal, hogy eszközökhöz, interneteléréshez és a kezelésükhöz szükséges oktatáshoz juttatják az embereket, minderre pályázatotírnak ki.

 

A kivitelezéshez hátrányos helyzetű régiót kerestek, Miskolc és környéke pedig mindenben megfelel a feltételeknek. A program a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített forrásból 2,5 milliárd forint támogatásra számíthat, de más pénzügyi alapokból további egymilliárd forint jut az informatikai hálózat fejlesztésére és oktatásra.

A több tízezer felhasználó eléréséhez a projekt különböző elemeinek előkészítésére a szaktárca együttműködik a Miskolc Holdinggal, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztő Intézettel, valamint a forrás másik felét biztosító piaci szereplőkkel. A program a tervek szerint 2014 márciusáig tart, a fenntartási időszak a gépek kiosztásától számított három év. Ezalatt az eszközök semmilyen körülmények között nem idegeníthetők el. Ennek biztosítására számos, részben szoftveres, részben anyagi következményekkel járó megoldás áll majd rendelkezésre – közölte a főosztályvezető-helyettes