Napi. Gúr napirend előtt osztotta Orbánékat, Nyakót lekeverték, Simon nem kapott választ

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke , Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke napirend előtt arról beszélt, hogy a kormány a legszegényebbek, a munkáért menetelők segélykiáltására csak közönnyel és cinizmussal válaszol. A szocialista politikus ezt több olyan példával támasztotta alá, mely a menetelőket kormánypárti részről országszerte érte.

 

Az MSZP alelnöke szerint aki dolgozni akar, azon segíteni kell, de az Orbán-kormány erre nem ad lehetőséget. Közel három év eltelt a Fidesz kormányzásából, és a három alapvető ígéretüket messze nem tudták teljesíteni.

Növekvő gazdaságot ígértek, de mára stagnál az ország – emlékeztetett Gúr Nándor, majd folytatta – egymillió új munkahelyet ígértek, de kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltás előtt. Ráadásul ötszázezer magyar kénytelen külföldön dolgozni. A közfoglalkoztatásban már régen nem 49 ezer forint, hanem 36 ezer forint az elérhető jövedelem, ezzel a politikus szerint elvették a közfoglalkoztatási bérek egyharmadát.

A Fidesz radikális adócsökkentést ígért, de csak önmaguknak, a leggazdagabbaknak csökkentek a terhei, az ország 85 százaléka rosszabbul járt. Gúr Nándor elmondása szerint a lakosság nagyobb részénél a reménytelenség az úr, mióta a Fidesz 27 százalékra növelte az áfát, bevezette a sárgacsekk-adót, a telefonadót, a kutyaadót, mindösszesen harminc új adófajtát.

A politikus hangsúlyozta, a Fidesz-kormány úgy beszél a minimálbérről, mintha emelkedne, holott a vásárlóértékét nézve csökkent. Gúr Nándor interpellációjában elmondta, a kormány rezsicsökkentésről beszél, miközben két év alatt 20 százalékkal nőtt a rezsi összege.

Az MSZP alelnöke kijelentette: olyan kormányra van szükség, melynek tagjai azoknak nyújtanak segítséget, akik valóban dolgozni akarnak. A következő MSZP-kormány ilyen lesz.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár minderre természetesen lelkesen elmúltnyolcévezni kezdett. Szerinte az előző kormány intézkedéseivel jelentősen hozzájárult a jelenlegi állapot kialakulásához. Hangoztatta, az MSZP munka helyett segélyt adott az embereknek, a mostani kormány viszont fordítva gondolkozik.

Hangsúlyozta: az MSZP-s politikusok „bort isznak és vizet prédikálnak”, hiszen éhségmenetet szerveznek, miközben libamájat esznek, az ingjük pedig többe kerül mint ezen emberek havi bére. Az államtitkár arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy „ha már segíteni nem tudnak, akkor legalább ne ártsanak ezeknek az embereknek”.

A cinikus államtitkári választ az MSZP képviselői több esetben is hangos bekiabálásokkal kísérték. Czomba Sándor válasza után Kövér László, az Országgyűlés elnöke az MSZP-frakció felé fordulva azt kérdezte: miért van az, hogy az MSZP frakciója tudja a legkevésbé elviselni a mások véleményét, hogy „önök kiabálnak be állandóan, folyamatosan, hangosan, csoportosan akkor, amikor az önök kérdésére valaki válaszolni próbál?”. A házelnök megkérte a szocialistákat, hogy próbálják meg magukat fegyelmezni, mert – mondta – így nem lehet részrehajlás-mentesen ülést vezetni.

Mi lesz a közmunkások követelésével?
Nyakó István az interpellációk között arról beszélt, hogy az Orbán-kormány „elnyomó politikája” miatt mára négy millióan élnek a létminimum alatt, több százezer gyermek éhezik időről-időre és kritikusra fordult a vidéki Magyarország helyzete.

A szocialista képviselő azt kérdezte: mikor vonják vissza az egykulcsos adót, felülvizsgálják-e a „rabszolgamunka törvénykönyvét” és az elmúlt két és fél év szociális tárgyú törvényeit, illetve teljesítik-e a Közmunkás Szakszervezet ötpontos követelését.

Minderre persze nem kapott választ. Czomba Sándor ehelyett már megint a szocialistákat szidta, mondván, a közmunkás szakszervezet sajtótájékoztatóin egy „szegfűt nyugodtan ki lehetne rakni”, szerinte mindenki, aki ebben az ügyben megszólal, vagy régi, vagy mostani pártkatona, vagy az lesz belőle.

Nyakó István nem fogadta el a választ. Indoklásában azt is szóba hozta, hogy a polgármesterek a napokban körlevelet kaptak, miszerint 8 órában nem foglalkoztathatnak településen belüli munkára közmunkást, csak 6 órában. Vagyis nettó 49 ezer forint helyett így már csak havi 37 ezer forintot kereshetnek egy hónapnyi munkával. „Hát mit képzelnek Önök?” – tette fel a kérdést Czomba államtitkárnak, de mondandóját nem fejezhette be: a levezető elnök, a fideszes Lezsák Sándor elvette tőle a szót.

A 2/3-os fideszes többségű Országgyűlés 207 igen, 42 nem és 35 tartózkodás mellett ugyanakkor elfogadta Czomba Sándor válaszát.

Lyukóbánya tényleg ékszerdoboz?
Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke szintén interpellált. Egy olyan, Lyukóbányáról szóló cikkből idézett, amely olyannak mutatja be a miskolci városrészt, mint ahol nincsenek közművek, csak áramszolgáltatás, és alig vannak aszfaltozott utak. Hozzátette, hogy eközben viszont Pintér Sándor belügyminiszter egy hetilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Lyukóbánya „ismét Miskolc ékszerdoboza”.

A politikus arra is kitért, hogy egy miskolci közmeghallgatáson a terület egyre romló közbiztonsági helyzete volt a legfőbb téma. Megkérdezte: a fentiek alapján is úgy látja a belügyminiszter, hogy Lyukóbánya Miskolc ékszerdoboza?

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár válaszként természetesen ugyancsak elmúltnyolcévezett. Közölte: a szénbányák bezárása után jogellenesen költöztek be családok az elhagyott ingatlanokba, rendszeressé váltak a betörések, a fa és terménylopások. Hangsúlyozta, hogy a problémák 2004-ben kezdődtek, és azokra sem a szocialista kormány sem az akkori városvezetés nem tudott választ adni. Bezzeg 2010 szeptembere óta a rendőrség napi 24 órában végez fokozott ellenőrzést a kiemelten veszélyeztetettnek minősített városrészben, ahol egy körzeti megbízotti irodát is kialakítottak.

Az intézkedések következtében a bűncselekmények száma jelentősen visszaesett, javult az emberek biztonságérzete – jelentette ki, de arra az egyetlenegy kérdésre, amit dr. Simon Gábor feltett, nem sikerült válaszolnia.

A képviselő viszontválaszában nem fogadta el az államtitkár válaszát (merthogy az nem is volt válasz), de átadta Kontrát Károlynak azt a fotóalbumot, amely a „Lyukó – Miskolc ékszerdoboza” címmel még tavaly kiírt fotópályázat díjnyertes alkotásait, s legsikerültebb képeit tartalmazta.

A fideszes 2/3-ad persze szó nélkül elfogadta a választ, 195 igennel, 73 nem ellenében. eszakonline.hu