Egyre szűkülnek a globális vízkészletek, holott a tiszta víz iránti igény a lakosság gyarapodásával robbanásszerűen nő. A víz értéke a befektetők körében is egyre nagyobb lesz, elemzők szerint megtérülő üzlet lehet egy vízzel kapcsolatos infrastruktúrát építő, víz- és szennyvízkezelő vagy palackozócégbe fektetni.

A víz a klimatikus változások és a szennyezés miatt egyre szűkösebben áll rendelkezésre, a globális vízfelhasználás viszont egyre nő – állapította meg elemzésében a Saxo bank. Az ENSZ prognózisa szerint a világ lakossága 2050-re meghaladja a tízmilliárd főt, így addigra több mint egymilliárd lakos nem jut tiszta ivóvízhez. Az Egyesült Államokban az egy főre jutó napi vízhasználat közel hatszáz liter, míg Kínában egy fő csupán kilencven litert fogyaszt, de a felzárkózás már megkezdődött.

A Fortune magazin korábbi cikkében arról számolt be, hogy India számításai szerint a szubkontinensnyi országban a víz iránti kereslet egy évtized alatt megkétszereződik, a mezőgazdaság vízigénye pedig 2030-ra negyven százalékkal nő. Ezen adatok fényében kijelenthető, hogy a huszonegyedik század új aranya a víz lehet. Globálisan az összes fogyasztásból a mezőgazdasági célú vízhasználat hetven százalékot, az ipari célú további 16 százalékot képvisel.