A fontosabb ügyben intézkedésre  hivatott hivatalos személy által, kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt 71 személlyel szemben a Miskolci Nyomozó Ügyészségen a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján indult nyomozás.

Az I. r. és II. r. , korábban orvosszakértőként dolgozó gyanúsítottak 2010. év júniusától 2010. év november végéig az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Egri Kirendeltségének orvosszakértőiként a hozzájuk forduló betegek vizsgálatával összefüggésben kenőpénz átvételéért cserébe okiratokat hamisítva kedvező leleteket állítottak ki.

A 2012. év november hó 23. napján befejezett nyomozás adatai alapján az érintett két orvosszakértő vonatkozásában a vádirati bizonyosság szintjén 44 illetőleg 29 bűnös kapcsolat került felderítésre.

Ezek tipikus elkövetési magatartása az alábbi volt. A leszázalékolásban, baleseti járadékban, emelt összegű családi pótlék megállapításában érintett személyek megjelentek a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges orvosi vizsgálatokon ill. felülvizsgálatokon az Egri Kirendeltségén orvosszakértőként dolgozó főorvos gyanúsítottaknál.

A leszázalékoláshoz szükséges orvosszakértői vélemény, döntés kiadása érdekében 5.000.- től 200.000.- Ft -ig terjedő összegű jogtalan vagyoni előnyt adtak át az orvosszakértőknek, akik ezt elfogadták. A pénz átadására az egyik orvosszakértő esetében legtöbbször a vizsgálat napjának reggelén 7 és 8 óra között került sor, míg a másik orvosszakértő esetében délelőtt egy meghatározott időpontban, illetőleg a rendelési idő végén adták át az összeget.
Olyan eset is volt, hogy a telefonos megbeszélést követően az orvos lakásán adták át a pénzt.

A korrupciós bűncselekmények esetében igen ritkán fordul elő az, hogy a bűnös kapcsolat létrejöttét, magát a pénzátadást nagyszámú videofelvétel rögzíti és szolgál bizonyítékul a tényállás felderítéséhez. A jelen esetben 52 olyan videofelvétel készült a nyomozás során, bírói engedéllyel, amely alapján egyértelműen megállapítható a pénzátadás helye, pontos időpontja és körülményei.

A felvételeken látható és hallható az összeg nagyságrendje és az orvosszakértő ezzel kapcsolatban kifejtett véleménye is. Ezen túlmenően az ügyben 187 relevanciával bíró telefonbeszélgetést rögzítettek, melyek jelentős része, a videofelvételeken rögzítettekhez kapcsolódva, azokat mintegy kiegészítve és megerősítve szolgál bizonyítékul a nagy számú korrupciós jellegű bűncselekmény megállapításához.

Az esetek egy jelentős részében az orvosszakértőkkel személyes ismeretségben lévő, többnyire szintén orvosként tevékenykedő személyek közvetítőként nyújtottak segítséget ahhoz, hogy a kenőpénz átadására sor kerüljön.

A kenőpénzt átadó személyek esetében, az orvosok megállapították és dokumentálták a leszázalékoláshoz avagy baleseti járadék megállapításához szükséges 50%-ot meghaladó egészségkárosodás. Ez azonban nem felelt meg a valós egészségi állapotnak.

Az ügyben a vagyonelkobzás biztosítására az egyik orvosszakértő esetében nagyobb összegű pénz zároltak a nyomozás során.

Az ügyben 71 gyanúsítottal – köztük a két orvosszakértőn túl öt további orvossal – szemben 2013. február 12. napján emelt vádat a Miskolci Nyomozó Ügyészség az Egri Törvényszék előtt.

Miskolc, 2013. február 18. napján

Dr. Martossy György
főügyészségi osztályvezető ügyész