A tervezési munkacsoport  által elfogadott fejlesztési célrendszer gazdasági tengelyekre osztja megyénket, és ezek sajátosságaira építi a stratégiai terveket. Az első az úgynevezett „borsodi tengely”, vagyis Miskolc térsége – benne Tiszaújvárossal és Kazincbarcikával -, ahol meghatározó a gépgyártás, a mechatronika, a vegyipar, és jelen van az informatika és a szolgáltatóipar is. Miskolcnál pedig a Miskolci Egyetemre, és a kutatóintézetekre alapozva a kutatás-fejlesztés és az innováció a kiemelt terület. Ehhez a tengelyhez tartozik még Ózd térsége, ahol a gazdasági környezet javításán túl fontos a közösségi alapon szervezett foglalkoztatás megvalósítása.
A következő Tokaj-Hegyalja, és Zemplén, ezen belül Sárospatak, Sátoraljaújhely, ahol a természeti értékek, a turizmus, a szőlő- és borkultúra, a vadászat, a kézművesség, a szálláshelyek, élelmiszer- és feldolgozó ipar minőségi fejlesztése a cél.
Az abaúji és csereháti térség esetében – a hagyományokra alapozva – a mezőgazdasági, kertészeti termelést, a termékek élelmiszeripari feldolgozását helyezi központba a terv.
Míg Mezőkövesd és Tiszaújváros körzetében a magas színvonalú logisztikai szolgáltatások megteremtése is cél.
A tervezési munkacsoport elfogadta azt a javaslatot,, hogy a szabad vállalkozási zónákat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fejlesztési célrendszerben foglaltak alapján alakítsák ki. (Borsod-Abaúj-Zemplén megye tervezési munkacsoportjának anyaga)