Világnézetük, pártszimpátiájuk, vélt származásuk és  felekezeti hátterük szerint listázta a gólyatáborba jelentkezőket az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata (HÖK) – adta hírül az atv.hu. A listán betűkódok jelölték a származást.

 

2005 óta Jobbik-tagok voltak a Bölcsészkar HÖK-elnökei: Szávay István, Nemes László, valamint a diáktüntetéseket támogató tanárokat mószeroló leveléről elhíresült Garbai Ádám is. Szintén a Jobbik-alomba tartozott a legtöbb alelnök és aktivista is.

Az atv.hu kiderítette: a gólyatáborba jelentkező hallgatókat éveken át listázta a HÖK. A listában feltüntették több száz gólya pártszimpátiáját, felekezeti hátterét és vélt származását is. Az adatbázis egyik szerkesztője és a jelenlegi HÖK-elnök elismerte a listák létét, de állításuk szerint a kényesebb részleteket utólag hamisították oda.

Személyes megjegyzések

Az atv.hu birtokába került lista 2009-ben készült, 600 hallgató adatai és a hozzájuk fűzött megjegyzések szerepelnek rajta. Olyanok, mint például: „filmbuzi, ateista, Demszky-ismerős”, vagy éppen „rendes néptáncos katolikus lány, pistának jó lesz :)”, máshol pedig „csúnya zsidó feje van”.

További elképesztő megjegyzések még: „MTK-szurkoló, de amúgy refi”, „egészséges világlátású, klassz csaj”, „Ismerős Arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”. „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”, „szerintem cigó”, „biztos, hogy ratyi”, „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”, „langy fideszes”, „belpesti zsidó p…”, „jó segg”, „b…ni való egyiptológus”.

A jelenlegi HÖK-elnök, Garbai Ádám még gólyaként szerepel a listán, róla azt írják: Baján született, orosz-szlavisztika szakos, és Garbai Emese öccse.

2007-ben és 2008-ban is készült hasonló lista, és azóta is minden évben elkészítik. Az új hallgatók adatai között a középiskolájuk, telefonszámuk és pólóméretük mellett az is szerepel, hogy kérnek-e kollégiumi elhelyezést.

Betűkódok jelölik a származást

A listán egy oszlopban I és N betűk, azaz igen és nem utal a gólyák származására. Az eldöntendő kérdés pedig az, hogy az illető zsidó-e. Szintén kódokkal tüntetik fel a pártszimpátiát: az A jelölte az MSZP-t, a B az SZDSZ-t vagy az LMP-t, a C a Fideszt, a D pedig a Jobbikot.

Az ELTE rektorhelyettese szerint elképzelhetetlen a listázás, ha azonban mégis megtörtént, az rendőrségi ügy.