Nem változott az utóbbi hónapokban   a PannErgy kilátásaival kapcsolatos véleménye Bokorovics Balázsnak. Az igazgatótanács elnöke szerint a cég nagytulajdonosánál, a Lazarusnál a kényszerértékesítés lehetősége és feltétele továbbra is fennáll, a jelentősen megnőtt finanszírozási igényről majd a vállalat közgyűlése fog dönteni. Ha nem finanszírozzák tovább a pozíciót, akkor valószínűleg ennek következményeként csődvédelmet kérhet maga ellen a vállalat.
Legutóbbi információ szerint karácsony után beindulhatott volna a miskolci hőszolgáltatás, viszont ezzel kapcsolatban nem érkezett újabb hír. Mikorravárható a projekt indulása?

 

A miskolci geotermikus hőenergia helyi távhőszolgáltató részére történő értékesítésének beindulása kapcsán utoljára azt nyilatkoztuk 2013. január 18-án, hogy 90%-os a távvezeték-rendszer készültsége, és megkezdi a cég az átmosatás, szűrőrendszer beépítési munkáit. Sajnos az időjárási körülmények, amelyek megfelelő precizitással maximum 2 napra jelezhetők előre olykor, nem tették lehetővé az összes munka elvégzését, ezért a mosatás munkálatai csupán a napokban tudtak megkezdődni. A projekt éles üzemének kezdete március végére várható a mai tudásunk szerint.

Ha csúszik a projekt, ezt miért nem jelentette be hivatalos formában is a vállalat? Mi a csúszás oka, hogy állnak most a munkálatok?

A tájékoztatási kötelezettség egy nagyon fontos része a tőkepiacról szóló jogszabályoknak, és társaságunk a legmesszebbmenőkig be kívánja tartani a vonatkozó előírásokat. Ezzel kapcsolatban, és ezt meghaladóan egyéb tájékoztatásokon, sajtó megjelenésen, kisbefektetői programokon keresztül a PannErgy Nyrt. mindent meg is tett annak érdekében, hogy kellő részletezettség mellett tájékoztassa a részvényeseket, érdeklődőket a projekt állásáról. Azt tapasztaltuk azonban, hogy mind részvényeseink, mind a céget követők elégedetlenek voltak azzal, hogy a tájékoztatás olyan részletekbe ment bele, amelyet mi fontosnak tartottunk, ugyanis az „ördög itt is a részletekben rejlik”.

Van elég pénze a vállalatnak, hogy befejezze a miskolci projektet?

Forrásaink teljes összhangban vannak a projekttel kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekkel.
A kormány rezsicsökkentési tervei hogyan érinthetik a PannErgy-t? Harminc százalékkal csökkenő távhőárak mellett eltűnhet a cég által kínált árelőny?

Ezt egyértelműen kijelenteni nem lehet.  A rezsicsökkentési tervek nem konkrétan a távhőárat érintik. A közszolgáltatások díja csökkenhet harminc százalékkal, amelyben a távhő áron kívül, egyéb közüzemi díjak is szerepelnek, többek között a víz- és csatornadíj, és szemétszállítási díj. Eddig tíz százalékkal érintette a távhőárat a rezsicsökkentés. Olyan harminc százalékos távhőár csökkenés mellett, amely esetben a hőtermelők árazásában jelentkezne a csökkentés -nem más támogatási formán keresztül, ahogyan ez történt 2012. év végén- , eltűnhetne az árelőny. Ugyanakkor az is igaz, hogy a földgáz tüzelésű erőművek ebben az esetben mélyen fedezeti pont alatt lesznek kénytelenek működni, mert a távhőellátást kötelező biztosítani.  http://www.investor.hu