Izraeli katona: „B****a meg az összes arab, a vérük finom”

Egy fiatal izraeli katona  a minap az Instagram képmegosztóra feltöltött fotója kiverte a biztosítékot. A képen egy fiatal fiú tarkója látható, amit egy mesterlövész távcsöve vesz célba. A háttérben tipikus arab épületek állnak, így arra lehet következtetni, a célpont egy palesztin fiú.

A 20 éves Mor Ostrovski az izraeli hadsereg mesterlövész egységénél szolgál. Ügyét most az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja, közleményük szerint ugyanis a fiú tette nem fér össze a fegyveresek alakulat szellemiségével. A fiatal katona azzal védekezik, hogy a fotót nem ő szerkesztette, azt az interneten találta és csak újraközölte. Mindenesetre Instagram-regisztrációját törölte az eset kirobbanása óta.

Az izraeli veteránokból álló Törjük meg a csendet szervezet is kikelt a kép miatt. Egyik tagjuk szerint ilyen, ha egy területen a civilek felett katonai uralmat hoznak létre.

Az izraeli hadsereg nem először kerül kínos helyzetbe amiatt, hogy van ez az internet dolog és a katonái is használhatják. Decemberben egy fiatal katona képet posztolt magáról, amin ketchupot nyal le egy tőrről, a képre pedig a következőt írta: „B****a meg az össze arab, a vérük finom”.

Olyan eset is előfordult, hogy egy katona egy megbilincselt palesztin fogollyal fotózkodott, majd a képet posztolta a Facebook-on. Azért a tettéért a katonai bíróság két hét elzárást rótt ki.