Tucatnyi kocsonyaféleséget, a Kárpát-medence különböző tájegységeinek számos étel- és italkülönlegességét kóstolhatják meg a látogatók Miskolcon a pénteken kezdődő háromnapos kocsonyafesztiválon.

Az idei fesztivál külföldi díszvendége Kassa, Európa idei kulturális fővárosa és Szlovákia. Magyarországról Szomolya, Monok, Mezőkövesd és Gönc vonultatja föl kulturális és gasztronómiai értékeit. Emellett Kolontár, a vörösiszap-katasztrófa áldozatává vált település újjászületését bemutató fotókiállítást is láthatnak a Miskolcra látogatók.

Az eseményhez a Magyar Posta is kapcsolódik, a nulladik napon, február 21-én mutatják be a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa bélyegblokkot. Ugyanezen a napon és ugyancsak a miskolci Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében Kossuth Lajos születésének 210. évfordulója alkalmából nyílik tárlat.

A miskolci Holdam Egyesület két otthonosan berendezett családi helyszínen színes programokkal várják a látogatókat. A MÁV Nosztalgia Kft.-je „Kocsonya Expressz” elnevezéssel február 23-án nosztalgiavonatot indít Miskolcra Budapestről, a Nyugati pályaudvarról.

Magyarország egyik legismertebb, turisztikai nívódíjjal is kitüntetett fesztiválja mára kinőtte Miskolc sétálóutcáját, így most „belakja az egész belvárost”. Az ország egyik legismertebb ( ez persze nem igaz, csak a cikk szerzője az MTI állítja a szerk)téli fesztiválját évente több mint kétszázezren keresik fel, a szervezők most is legalább ennyi látogatóra számítanak.

A híres mondás – amely szerint „pislog, mint a béka a miskolci kocsonyában” – a középkorból származik, amikor is az avasi pincékben a földre tették hűlni a meleg ételt. Potyka Kata kocsmájában a béka a langyos lébe ugrott melegedni, és a dermedő leves foglyává vált. A legenda szerint tálaláskor a kocsonyából egy élő béka nagy szemekkel pislogott a meglepett vendégekre. MTI