1.A megyében a lakónépesség csökkenése  2030-ra megáll. A lakónépesség csökkenése a születések számának közel stagnálása, az országos átlagot elérő magasabb élettartam és az elvándorlás mértékének megállása mellett valósul meg.  
2.A gazdaságilag aktív lakosság száma növekszik, miközben bővül a foglalkoztatottság szintje és a munkanélküliség tartósan 10 százalék% alá süllyed. A foglalkoztatást segíti a jól működő és a helyi gazdaság igényeihez illeszkedő szak-, felnőtt- és felsőfokú képzési rendszer működése. A foglalkoztatás helyzetét javítja a népesség egészségtudatosságának javulása és jobb egészségi állapota, aminek eredményeként csökken a betegszabadságon töltött napok száma és nő az átlagos várható élettartam is.
3.A gazdaság fejlődésében, így a hozzáadott érték előállítása és a foglalkoztatás szempontjából meghatározóak a megyére jellemző tradicionális iparágak helyi gazdaságba beágyazódott hazai és külföldi tulajdonú vállalatai, valamint a vegyipar, gépgyártás, energiaipar, emellett az infokommunikációs szolgáltatásokon alapuló tevékenységek. A fejlődés meghatározó sikertényezői: a foglalkoztatási központok jó elérhetősége, a jól képzett és hatékonyan dolgozó munkaerő, illetve a helyi kutatás-fejlesztési központokkal való együttműködések. Az országos átlagot meghaladó mértékben növekszik a megyében a feldolgozóipari és a szolgáltató ágazatok vállalatainak hozzáadott értéke, elsődlegesen a foglalkoztatási központokban (ezek közül is kiemelten Miskolcon) beruházó vállalatok teljesítményének köszönhetően. Miskolc az európai munkamegosztásba bekapcsolódott egyetemével és kutatóintézeteivel regionális hatású elismert gépipari és mechatronikai innovációs központ.
4. A megye természeti erőforrásainak – 2010-hez képest – magasabb szintű hasznosítása valósul meg és ez fenntartható módon történik. Bővül a mezőgazdaság kibocsátása, különösen a zöldség-, gyümölcs- és kertészet ágazatban történő foglalkoztatás növeléssel párhuzamosan, illetve a megye energia-felhasználásának több mint fele megújuló energiaforrások (elsősorban biomassza, ez kiegészítve nap, szél, geotermia és egyéb korszerű technikák) hasznosításával és a szénbányászaton alapuló saját energia-előállítás révén valósul meg. Bővül a helyi piacra előállított, főként mezőgazdasági alap- és feldolgozott termékek köre, elsődlegesen a közösségi alapú foglalkoztatás eredményeként.