Elég a Rizsából! 5 milliárdos ajándék az EU-nak!             http://tuzkoves.blog.hu

Várható, hogy Miskolc egy újabb bátor huszárvágással a hírek élére kerül. Minden nagyvárost megelőzve ugyanis elsőként mondott vissza egy közel 5 milliárd forint értékű, megnyert uniós támogatást. Ekkora bravúrra még nemigen volt példa EU-tagságunk óta. Erre talán még Merkel asszony is felkapja a fejét: – Lám, lám takarékossági javaslataim valahol mégiscsak meghallgatásra találnak! De nem ám akárhogy: önként! Németország kancellárja talán már gyakorolja is, hogyan kell városunk nevét helyesen ejteni. Ez a hír bizonyára Brüsszelig dübörög majd!

Mert nem akármilyen projektről van szó! Az élethalálharcát vívó egészségügy igen jelentős beruházásáról, ahogy az elnyert pályázat címe is mondja: „Központi sebészeti, technológiai tömb kiépítése és a kapcsolódó épületek rekonstrukciója” a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház területén. A gazdaságtalan pavilonrendszer helyett új központi egység, korszerű sebészet, új műtők, jobb feltételek a betegeknek és az ott dolgozóknak.

A szakzsargon „kiscsillagpontnak” keresztelte el a beruházást. Pontosabban csak volt beruházást, mert ugyan nyert a projekt (ahogyan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján mind a mai napig olvasható), ám Miskolcnak, vagy inkább a város polgármesterének mindez nem kell.

Az okokról csak találgatni lehet. Talán a csillag szó ébreszthetett gyanút és kommunista mesterkedésre gyanakodott a lemondó döntést meghozó városvezető. Helybéli ember persze megkérdezheti, hogy akkor miért épülhet tovább 15 milliárdért(!) a nagy Csillagpont, az ugyancsak miskolci székhelyű megyei kórházban? Hiszen ennek felépítéséről is – az országot állítólag tönkretevő – Gyurcsány-Bajnai kormányok döntöttek.

Nem érdemes találgatni. Vége az álmoknak. A polgármester döntött. Nincs új fejlesztés. A módszer ugyanaz, amit a város lakói már megszokhattak. Színfalak mögött, senkivel nem egyeztetve. Ez van. Ezt kell szeretni. Punktum. Nincs apelláta.

Marad minden a régiben az omladozó falak között, ahol az ellátás jelenlegi színvonalát továbbra is csak az egészségügyben dolgozók emberfeletti erőfeszítése biztosítja.

A dolog pikantériája, hogy mindezt egy olyan ember teszi, aki amúgy végzettségére nézve orvos.