A Kanadából visszatérő cigánysággal  kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót pénteken délelőtt Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője. Nehezményezte, hogy a hazatelepítést segítő szervezet állami támogatást is kap. Véleménye szerint a problémák gyökerei döntően a szocialista városvezetés idején keletkeztek.

 

– A Kanadából visszatérő cigányok a téma, csak kicsit más aspektusból. Budapesten működik egy szervezet, amely lakást bérel, háztartási berendezéseket vesz, munkahelyeket keres nekik. Arról volt szó, hogy kanadai pénzből működnek. Utánajártunk, az Országgyűlésben felszólaltam, és kiderült, hogy ezt a szervezetet éves szinten közel 30 millió forinttal támogatja a magyar állam. Közpénzen beindítják az életüket. Mikor tudjuk jól, hogy mit csináltak Kanadában. Ugyanazt, amit itthon – jelentette ki Egyed Zsolt, aki ekkor szóba hozta a bűncselekményeket. A képviselő szerint felháborító, hogy közpénzt költenek bűnöző elemek hazahozatalára, letelepítésére, mikor számtalan becsületes ember küzd a fennmaradásáért, például a deviza hitelesek.

– Keressük meg a probléma gyökereit! – mondta Egyed Zsolt, aki szerint a fészekrakók és a kanadai kivándorlás első sorban az előző, szocialista városvezetés felelőssége. – A kialakult helyzet 80 százalékáért a volt szocialista városvezetés a felelős – szögezte le.

A jobbikos politikus arra is kíváncsi volt, hogy Kriza Ákos polgármester által tett 74 feljelentés ügye hol tart.
– Ha bűncselekmény történt, akkor az elkövetőt el kell számoltatni – jelentette ki Egyed Zsolt, aki tájékoztatást kér a feljelentések állásáról, illetve a polgármester tudott-e arról, hogy közpénzből is kapnak támogatást a Kanadából hazatérők. minap.hu