Az első devizahiteles pertársaság pertárgyalása az AXA bank ellen

Magyarországon megkezdődik az első pertársaság pere a hazai bankok közül elsőként az AXA ellen. Az AXERMIX munkacsoport szervezésében elindított pertársaság elsőként került abba a helyzetbe, hogy kitűzött bírósági tárgyalást mondhat magáénak.Tisztelt Szerkesztőség!

Tisztelettel meghívjuk a 200 millió forint fölötti perértékű, több mint 30 szerződést megtámadó per első tárgyalására.

Időpont: 2013. március 04., hétfő 08.30
Helyszín: Fővárosi Törvényszék Budapest V. Markó u. 27. III. emelet 317. szoba.
Nagyobb tárgyalóterem igénylése folyamatban. A kiírttól eltérő helyszínről a 317. szoba ajtaján lesz információ.

Háttér
Az AXERMIX csoport különlegessége, hogy független, civilekből álló csoport, nem tartozik egyik devizahiteles érdekképviselethez sem. Eddig összesen 5 pertársaságot indított az AXA, és 2 pertársaságot az ERSTE bank ellen. Minden AXA elleni és minden Erste elleni kereset már benyújtásra került a Fővárosi Törvényszékhez. Az AXA-s pertársaságok összesen 100 szerződést támadnak meg, összes perértékük pedig átlépte az egymilliárd forintot.

Az AXERMIX-ből megszülető pertársaságok jogi képviseletét Dr. Bense László Erik ügyvéd látja el, akit a vörös iszap károsultak peréből már ismerhetnek.

A pertársaság tagjai a jogi út előtt és mellett a magyar fogyasztóvédelmi hatóságoknál is próbáltak eljárni. Sajnos a csaknem 200 tagjuk és közel ennyi szimpatizánsuk és velük készülő, egyénileg perelő sorstársuk félezer panasza a devizahitelükkel kapcsolatban, így a PSZÁF-hoz benyújtott összes panaszuk is elutasításra került, számukra igen meglepően, arra hivatkozva, hogy ezek nem tartoznak a felügyelet hatáskörébe.

A pertársaság több mint 150 tagja hivatalos panasszal fordult a belga pénzügyi felügyelet felé is, tekintettel arra, hogy az AXA Bank a belga székhelyű AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepeként működik.

A per további érdekessége, hogy mivel az AXA Bank fióktelep, a perben az alperes maga az anyabank, a belga AXA Bank Europe SA.

A pertársaság célja a megtámadott devizahitelekre a semmisség kimondása.

*Az Axapertársaság tagjai ezúton is köszönik a Fővárosi Törvényszéknek, hogy biztosította számukra az illetékfeljegyzési jogot, ezáltal is bizonyítva a jog melletti elkötelezettségét és a jelenleg hatályos Magyarország Alaptörvényének XV. (1) bekezdése szerinti, a „törvény előtt mindenki egyenlő” alapelv gyakorlati megvalósíthatóságát.*

Kapcsolat és további információk: Dr.Horváth Anna 706339372 annaho.dekk@gmail.com

Berczeli-Hallai Gábor 309864265 halen075@gmail.com