Egy nappal azután, hogy a Mal  jogerősen kártérítési pert bukott, elrendelték a cég felszámolását. Mivel korábban stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánították, a vagyonkezelője az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. lesz. A beszállítókkal együtt öt-hatezer embernek munkát adó cégnek milliárdos adóssága van, amit a csődhelyzet valószínűleg nem fog megfizetni, mert a gyártást egy új, már az állam által összehozott vállalatban viszik tovább.

Elrendelte a Veszprém Megyei Bíróság a 2010-es vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Magyar Alumínium Zrt. felszámolását. Miután a Malt tavaly szeptemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céggé nyilvánította, a céghez állami vagyonfelügyelő kerül: a társaság irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át.

„A vállalat nemzetközi szinten is keresett termékeket állít elő versenyképes áron. A gyártás ezért egy, a hitelterhek alól mentesített vállalatban néhány éven belül nyereségessé tehető” – írja az állami vagyonfelügyelő kirendeléséről szóló közleményben a fejlesztési minisztérium. Az NFM tájékoztatása szerint az állami vagyonkezelő biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre. Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban. A cég egyik tulajdonosa, a miskolci Tolnai Lajos a diósgyőri kohászat utolsó igazgatója.