Az igazi lóhúsbotrányt nem külföldön,  hanem itthon kell keresni, állította egy Zala megyei lókereskedő az ATV Szabad szemmel című műsorában. A lókereskedő hamisított lóútlevelekről, megvesztegetett állatorvosokról és „disznóvá vált” lovakról is beszélt a műsorban.

 

Megdöbbentő dolgokat állít a 17 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Zala megyei állatkereskedő. Az ATV Szabad szemmel című műsorában a kereskedő elmondta: vágásra tenyésztett lovakat vitt olaszországi vágóhidakra, ám évek óta hamis papírokkal dolgozott. Ennek az az oka, hogy az Európai Unióban kötelező lóútlevelek kiadása annyira lassú Magyarországon, hogy a szabályok betartásával képtelen lett volna határidőre szállítani.

„Szereztünk útlevelet: másik ló útlevelét. Voltak a piacon hamis útlevelek, végül én is kénytelen voltam lóútlevelet hamisítani, rákényszerített a rendszer” – állította a műsorban a zalai kereskedő.

Mint mondja, lovanként ötezer forintot kellett adnia az illetékes állatorvosnak, hogy elnézze, ha a lovakat nem megfelelő papírokkal szállították külföldre. A kereskedő bevallotta: több mint kilencmillió forint kenőpénzt fizetett ki e célra 2005 és 2012 között, vagyis hét év alatt legalább 1800 lovat vitt hamis papírokkal Olaszországba. Tavaly év végén azonban elege lett az üzletét lefölöző, korrupt rendszerből, és feljelentette az őt sarcoló hatósági állatorvost.

Mindeközben a lóhús legnagyobb felvevőpiaca, Olaszország, a sorozatos hamisítások miatt kitiltotta vágóhídjairól a magyar lovakat. A kereskedő szerint ugyanakkor a marha- és disznó hiánnyal küzdő magyar vágóhidak szívesen fogadják a kétes eredetű, sokszor román lovakat is, kolbásztölteléknek, feketén.

A férfi szerint annyira nincs mit a kolbászba aprítani egyes magyar vágóhidakon, hogy a lóhús mellett Nyugat-Európából ideszállított állati szemetet is raknak húsáruk töltelékébe. Állítása szerinte a magyar kolbászok és szalámik egy része azért van túlfűszerezve, túlpaprikázva, hogy ne lehessen se látni, se érezni, miből készültek valójában.