– A MISEK számára mindez  nagyon sok munkát jelent, ugyanis egészen más a könyvelési rendszere, gazdasági, számviteli szempontból egy gazdasági társaság egészen másképp működik – mondja Tiba Sándor, a MISEK Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.

 

Eddig alkalmazottaik voltak, akik újra közalkalmazottak lesznek, így újra kell kötni a szerződéseket is az érdekképviseleti szervezetekkel együttműködve. Ugyanakkor előnyt is jelenthet, például a közbeszerzésekben a visszaalakítás után könnyebben tudnak részt venni, mint eddig gazdasági társaságként. A szektorsemlegesség is előnyt jelenthet, ugyanis, amikor „kasszasöprés” van, vagy egyéb forrást kapnak a költségvetési intézmények, akkor a gazdasági társaságok általában nem olyan összegeket kaptak, vagy olyan is előfordult, hogy egyáltalán nem kaptak.

Következménye van azon a vonalon is, hogy a nyugdíjas korú orvosokra a szabályozás nem vonatkozott gazdasági társaság alkalmazottként, közalkalmazottként azonban már igen, így nekik is nyilatkozni kell arról, hogy kérik-e a nyugdíj alóli felmentést, ez a MISEK-ben hat orvost érint majd.