Miskolc adósságállományának 70 százalékát  vállalja át az állam. Soós Attila képviselő, az önkormányzat Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottságának elnöke kedden arról tartott sajtótájékoztatót, mit jelent majd ez a hétköznapokban, milyen hatással lesz a város működésére, gazdálkodására.

Soós Attila hangsúlyozta, ilyen mértékű adósság-átvállalást csupán két nagyvárosnak sikerült elérnie. Az, hogy ezek közül az egyik Miskolc, a városvezetés és a helyi képviselők eredményes lobbi-tevékenységét dicséri.

Konkrét számokat említve, a képviselő elmondta: a miskolci önkormányzattól mintegy 25 milliárdos tőketartozást vállal át az állam. Az ilyen módon megszűnt kamatfizetési, és egyéb kötelezettségek további kilenc milliárdra tehetők.

A nagyságrendekről szólva Soós Attila kihangsúlyozta: Miskolc város teljes működési költsége 22-23 milliárd forint körül van egy évben. Az a mintegy kétmilliárdos kamatteher, amelytől az átvállalásnak köszönhetően már idén megszabadul a város költségvetése, akkora összeg, amely teljes egészében fedezni tudná a vízbázis-védelmi beruházásokat, vagy az önkormányzat önként vállalt feladatait, s fele részben a tervezett tapolcai nagyberuházásokat.

A bizottsági elnök elmondta, az, hogy a hitelállomány mely elemeit, milyen kondíciókkal vállalja át az állam, a tárgyalások függvénye. A fenti összegeket az egyenes arányosság elvét követve számították ki, ha a hetven százalékos átvállalás valamennyi tőke- és kamattartozást egyenlő arányban érinti. Soós Attila kiemelte, a felszabaduló összeget nem látványberuházásokra kívánják fordítani – mint az előző városvezetés tette – hanem a város napi működését, az emberek komfortérzetét érintő fejlesztésekre. A közterületek gondozására, a biztonság erősítésére, a szociális, kulturális és sport intézmények megfelelő működési feltételeinek a biztosítására. A képviselő a fontos fejlesztések között említette egyebek mellett a selyemréti, tapolcai, illetve az Agrokultúra Kft.-t érintő beruházásokat, mely utóbbi hozzájárul, hogy egészséges, helyi alapanyaggal lássák el a városi intézmények konyháit.

– Mindezzel további, komoly lépéseket tehetünk az élhető, biztonságos város megteremtése érdekében, amely a választási ígéreteink között is szerepelt. Ugyanakkor a működés stabilizálásával, megerősítésével a tárgyalási pozícióink is javulnak – hangoztatta a bizottsági elnök, kiemelve, hogy a közgyűlés elé kerülő, 2013-as költségvetési tervezetben már a 70 százalékos adósság-átvállalással számoltak