Helyi idő szerint délután fél ötkor  a caracasi katonai kórházban meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök – jelentett be helyi idő szerint kedd délután Nicolas Maduro, az ország alelnöke a Reuters tudósítása szerint. Az alelnök – aki korábban Chávez az utódjának jelölt ki, bár az alkotmány szerint szavazást kell tartani – azt is bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására „a béke szavatolása érdekében”, de nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó.

 

Chávez ötvennyolc éves volt. Először 2011 közepén diagnosztizáltak nála daganatos megbetegedéseket, vagyis csaknem két éve küzdött a rákkal. Több alkalommal is kezelték Kubában, négy műtéten esett át, az utolsón tavaly decemberben. Akkor az alelnöke arról beszélt, hogy az elnök egészsége törékeny, de „fizikai és lelki erejének köszönhetően szembeszáll a nehézségekkel”.

Maduro a múlt héten arról beszélt: Chávez elnök azért lett beteg, mert „odaadta az életét azoknak, akiknek soha nem volt semmijük”. Chávez tavaly december 10-e óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, kubai gyógykezelése után február 18-án tért vissza Venezuelába, ahol azóta a caracasi katonai kórházban ápolták.

Egyes hírek szerint az elnök az elmúlt időszakban már csak a szenvedéseinek csökkentését és a körülményekhez képest lehető legjobb életminőséget biztosító kezeléseket kapott. Az állapota hétfőn fordult válságosra, amikor újabb, súlyos légúti fertőzés érte.

A betegsége elmúlt két évében sem hagyott fel az akítv politizálással. Tavaly nyáron még arról szóltak a hírek, hogy tökéletesen meggyógyult, „egy pár órája végeztem. Minden teljesen rendben van” – jelentette be akkor, és arról is beszélt: nem csak az egészsége, a kedélyállapota is igen jó. Arról nem nyilatkozott, hogy szüksége lenne-e további kubai sugárkezelésekre