Körülbelül 20, főleg idős ember  érkezett meg délután fél 4 körül a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Korábban Bencsik András, a Demokrata című jobboldali újság főszerkesztője és a kormány melletti Békemenet egyik szervezője a Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, melyben azt kérte a polgári körök tagjaitól és mindenkitől, aki részt vett a Békemenetek valamelyikén, hogy ha tehetik, menjenek a Lendvay utcába a Fidesz székházához, „amit törvénytelenül, a kerítésen átmászva blokád alá vettek nehezen definiálható alakok”.

 

„Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni, csupán az kell, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a blokád alá vett kormánypárttal, hogy ott legyenek és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben. S talán beszéljenek az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó, akivel meg lehetne értetni, hogy ez elfogadhatatlan módszer” – írta Bencsik, aki hozzátette: ő maga nem tud menni, mert vidékre kell utaznia.

Ugyancsak fél 4 körül a korábban érkezett tüntetők közül egy férfi felmászott a pártszékház egyik földszinti erkélyére, és az ablakra „Szabad sajtót, szólásszabadságot!” feliratú táblát akasztott ki, a korlátra pedig egy transzparenst „Az alkotmány nem játék” felirattal. Egy társa is felmászott hozzá, majd felolvasta a Fidesz 1989-es programját, amit hangos ovációval fogadott a tömeg.

A Lendvay utcán egyébként a forgalom folyamatos, miközben a helyszínre folyamatosan érkeznek az újabb tüntetők és ellentüntetők. 16 órakor 100-120 ember volt a helyszínen, de nehéz megállapítani, ki melyik táborhoz tartozik, mert sok a bámészkodó és az újságíró is a Fidesz-székháznál.

Délután háromnegyed 5-ig nem érkezett hír komolyabb incidensről, kisebb szóváltás viszont több is volt a tüntetők között, és voltak, akiket emiatt igazoltattak a rendőrök. hvg.hu